Er kleven veel voorwaarden aan een 'terrasje pakken' 

ERMELO - Is iets beter dan niets? Dat is voor de horeca-ondernemers, na de toespraak van premier Mark Rutte, nog een vraag. Natuurlijk zijn ze blij dat ze weer open mogen. Echter de voorwaarden die eraan gesteld worden en de mogelijkheden die er dan zijn, lijken (bijna) onhaalbaar.

Spontaan een hapje gaan eten zit er voorlopig niet in, want reserveren wordt verplicht. Ook mogen er vanaf 1 juni, ongeacht de grootte van het restaurant maximaal dertig mensen in, inclusief het personeel. Er moet voldoende afstand tussen de tafeltjes zitten en aan gasten wordt vooraf gevraagd of ze geen gezondheidsklachten hebben. Dat laatste is geen probleem, maar dertig mensen inclusief personeel wel. ,,Dat betekent in praktijk dat er nog maar de helft overblijft als ook het terras open gaat,” vertelt Ruurd Post van brasserie De Volksmond. Overigens kleven ook aan het 'terrasjes pakken' veel voorwaarden. Ook daar geldt een afstand van anderhalve meter, ongeacht of je familie bent of niet. ,,Dat betekent dus dat je voor een tafel van vier een oppervlakte van 4x4 meter nodig hebt,” rekent Robert Jonker van De DorpsKamer en restaurant Van Sprang voor.

Perspectief

Toch is iedereen blij met enig perspectief. Gert Boonen van De Boterlap: ,,Wij kunnen dan wel een klein terrasje maken en dertig mensen binnen kwijt, maar of dat voldoende omzet gaat opleveren...” Post kan op deze manier maximaal zestien gasten in zijn restaurant kwijt. ,,Maar daarnaast maak ik me zorgen wat er gebeurt als het terras vol zit en het gaat regenen. Dan hebben we net eten uitgeserveerd en willen mensen wel graag naar binnen. Dat kan dan niet.” Voor veel horecabedrijven zal het in ieder geval nog altijd moeilijk zijn om geld te verdienen. ,,De regels zijn ook nog op veel manieren uitlegbaar,” stelt Jonker. ,,We hebben contact gezocht met de burgemeester om te kijken wat hij ervan weet. Maar veel is nog onduidelijk. Mogen we buiten meer gaan overkappen, mogen we terras uitbreiden op de parkeerplaats? Gezellig uit eten met een aantal vrienden is er voorlopig in elk geval niet bij.”

Meedenken

De gemeente wil overigens wel graag meedenken. Horeca-ondernemers hebben daarom een brief gekregen waarin gevraagd wordt hoe zijn kijken naar mogelijkheden. ,,Het is belangrijk dat ondernemers straks volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen inrichten,” laat de gemeente weten. ,,Dat geldt ook voor de terrassen.” Wat voor veel ondernemers ook nog een vraag blijft, is de NOW-regeling. Die loopt eind mei af. ,,Blijft er nog compensatie als we zo aan restricties vast zitten?” Die vraag leeft bij velen. ,,Als deze regelgeving (te) letterlijk gehanteerd gaat worden, dan kunnen we beter niet open gaan,” legt Post uit. ,,Dan hebben we namelijk ook minder kosten.” Restaurants gaan onder deze omstandigheden zeker geen geld verdienen, deze beperkingen kosten geld. Zonder steunmaatregelen zullen veel horecazaken het niet redden.

Verantwoord

Het staat overigens ook nog niet vast dat de horeca op 1 juni weer open mag. Premier Mark Rutte zei donderdag tijdens het Tweede Kamerdebat dat dit kan als dat verantwoord is. Daar moet nog duidelijkheid over komen. ,Alle maatregelen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de getallen in de zorg," zo zei Rutte tijdens de persconferentie.