Plannen Hema nogmaals in de raadscommissie

ERMELO – De raadscommissie Ruimte heeft in meerderheid besloten de plannen van de Hema nogmaals in een raadscommissie terug te willen zien. Dat bleek vanavond, 24 april, bij de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan voor de herontwikkeling van het plein voor de Hema, de uitbreiding van de Hema en de herontwikkeling van de woningen Groeneweg 48-50.

Duidelijk werd dat niet alleen de omwonenden maar ook het college overvallen was door de plannen van Hema om woningen te bouwen boven het winkelpand. Volgens wethouder Jan van den Bosch zijn tijdens de afspraken die werden gemaakt met Hema, de woningen niet ter sprake  gekomen. ,,Ik kan de vraagtekens die de commissie heeft dan ook goed begrijpen'', aldus Van den Bosch. ,,Als college hebben wij hieraan dan ook geen aandacht geschonken tijdens de gesprekken. Het was immers niet actueel. We hebben alleen gesproken over de uitbreiding van de winkel en de woningen aan de Groeneweg. Ineens bleek dat het ook ging om bouw van appartementen en we zijn dan ook niet gelukkig over de communicatie. Het is voor ons dan ook niet duidelijk hoe concreet de plannen zijn. Wel begrijpen we dat de nieuwe winkel met Pasen volgend jaar open gaat.''
Duidelijk werd eveneens dat de bouw van appartementen al sinds jaar en dag in de bestemmingsplan mogelijk is. ,,Dat recht dient dan ook te worden gerespecteerd. Toen destijds in 2008 andere plannen bij de Hema afgeblazen werden ging dit recht om te bouwen niet van tafel'', aldus van den Bosch.

Blokkendoos

Hoewel mevrouw Blankenaauw van Hema Ermelo de commissie probeerde te overtuigen dat zij geen blokkendoos wilde bouwen van 15 meter hoog 'waar omwonenden alleen maar ongelukkig van werden', kon zij de commissie niet echt overtuigen.
Hugo Weidema (VVD) vond dat de 'gevelsubsidie' van 230.000 euro op deze manier met boerenslimheid was verkregen. ,,We hebben destijds ingestemd omdat we het wenselijk vonden De Enk te vernieuwen, maar achteraf is er boerenslimheid gebruikt die geen recht doet aan wat de bedoeling was. Wij krijgen daar een nare smaak van in de mond. We stellen dan ook voor dat dit onderwerp terug komt in een volgende vergadering. Leo van der Velden (SGP) steunde dit voorstel. ,,De gevelsubsidie was berekend op een plan zonder woningen. We willen geen verrassingen in het totale bestemmingsplan, wij pleiten er dan ook voor met een totaalplan terug te komen zodat er een win-winsituatie ontstaat.'' Ook Bart van der Knaap (BBE) steunde het voorstel om het plan terug te laten komen in de commissie. ,,We hebben geen volledig beeld.'' Daar stemde ook Anneke Knoppert (PE) mee in, waarmee het voorstel van VVD en SGP werd aangenomen. Wethouder Van den Bosch wilde er ook nog eens goed naar kijken met het college. ,,We kunnen nu niet op een verantwoorde wijze een besluit nemen, maar we willen ook niet dralen.''