‘Jammer, er is geen akkoord van Ermelo’

ERMELO – Het overleg met het Kabinet over het landbouwakkoord is vanmiddag abrupt beëindigd doordat Boerenactiegroep Agractie uit het overleg stapte. Het overleg van het Ministerie van Landbouw met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders en de provincie vond plaats in Ermelo bij Hotel Landgoed Het Roode Koper.

Agractie voorman Bart Kemp stapte uit het overleg over het landbouwakkoord. De Boerenactiegroep overweegt pas weer deel te nemen aan het overleg ‘als er een handreiking wordt gedaan, met name over het grondbeleid’. Kemp gaf aan dat Agractie verschillende oplossingen heeft aangereikt, maar dit was tot dusver zonder succes. LTO, de grootste landbouworganisatie blijft wel aan tafel omdat zij wil blijven knokken voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Piet Adema, Minister van Landbouw vind het jammer dat Agractie voortijdig uit de onderhandelingen is gestapt. Wat hem betreft zaten ze nog midden in de onderhandelingen, maar was er nog geen zicht op een akkoord.

Geheimhouding

Natuurlijk mocht eigenaar van Het Roode Koper, Jon Ivar Sörensen niet zeggen dat de besprekingen over het Landbouwakkoord plaats gingen vinden op Hotel Landgoed Het Roode Koper in Ermelo. Toen echter vanmiddag de pers in grote getale het Landgoed en het hotel betrad, hoefde hij zijn mond niet meer te houden. ,,Vanaf gisteren was ons Hotel de plek van de onderhandelingen.’’ Totdat vanmiddag een van de deelnemers, Agractie, uit de onderhandelingen vertrok waarna langzamerhand de betrokken partijen het mooie Landgoed in Leuvenum verlieten. Sörensen: ,, Jammer, dat er geen akkoord is gekomen. Dan was het het Akkoord van Ermelo geworden.’’ lacht Sörensen.