Begraaftarieven moeten kosten dekken

ERMELO - Wethouder Jan van Eijsden gaf vanavond in de commissie Infrastructuur en Ruimte aan dat de begraaftarieven ten allen tijde kostendekkend moeten zijn. In het rapport Exploitatie begraafplaats Varenlaan en Verordening begraafplaatsrechten gemeente Ermelo 2015 kwam echter naar voren dat er een absurde verhoging van tarieven was besloten van wel 260%.

Inspreker Jan Pap van de CUV De Varenhof vroeg zich, evenals enkele commissieleden, af hoe dit nu mogelijk was. Voormalig burgemeester Wiert Omta had immers in 2006 en in 2011 tijdens een ledenvergadering verklaard dat de begraaftarieven kostendekkend waren. Hoe kan het dat de kosten van levensonderhoud en de tarieven van de begraafplaats niet zo gestegen waren dat die de verhoging rechtvaardigde. Met een stijging van € 766,00 naar € 2780,00 (Het tarief voor het dieper herbegraven van een lijk in hetzelfde graf = herschikking), dwingt het college haar inwoners eigenlijk zich te laten cremeren. Er is onvoldoende rekening gehouden met de inwoners, immers voor veel inwoners met lage inkomens zijn deze begraaftarieven dan niet meer op te brengen waardoor er gedwongen gekozen zal moeten worden voor crematie.

Graven voor onbepaalde tijd

Van Eijsden gaf aan dat Omta het in 2006 wel goed had dat de tarieven kostendekkend waren, maar in 2011 zeker niet. Wat betreft de tariefstijgingen hield hij vast aan de algehele lijn dat die steeds kostendekkend zal moeten zijn. Een aantal partijen gaf aan tevreden te zijn dat er door het college besloten is om weer graven voor onbepaalde tijd te gaan uitgeven. Ingenieurs- en adviseursbureau Kybys, die het rapport voor de gemeente heeft opgesteld, heeft in dit rapport ook opgenomen dat er een aanpassing zal komen in de uitgiftetermijn graven naar 20, 30 of 40 jaar met daarbij verlengingsmogelijkheid voor 10 jaar. Verder blijkt het mogelijk dat door het gebruik van andere stroken groen er meer graven kunnen worden aangelegd zonder dat dit ten koste zal gaan van de hoofdstructuur.

Progressief Ermelo had berekend dat er zuiniger met de pot voorzieningen onderhoud om gegaan kan worden dan waarover het rapport spreekt. Voor deze partij hoeft de pot niet te groeien, maar mag ook niet af te nemen. Als het college niet uitgaat van 7,5% per jaar onttrekking voor dit onderhoud maar 6%, dan zal de pot voorzieningen onderhoud gelijk blijven. De wethouder gaf aan hier niet aan gedacht te hebben en dit te laten narekenen. Het college zal daar dan schriftelijk nog op terug komen. De gemeenteraad zal op 30 oktober het definitieve besluit nemen.