Beloofd beleidsdebat blijft uit

ERMELO - De Ermelose begroting 2015-2018 is gisteravond vastgesteld zonder de steun van de SGP. Ook Hugo Weidema van de VVD en Bart van der Knaap (BBE) gingen in protest. Echter in de commissievergadering was reeds geprobeerd om het vaststellen van deze begroting, het belangrijkste onderdeel van de gemeenteraad, tot hamerstuk te verheffen.

De oppositie vroeg zich dan ook af of er wellicht geen gelijkgestemdheid binnen het college is waardoor er geen daadkrachtig beleid gevoerd kan worden. ,,Een beleid wat Ermelo juist nu zo nodig heeft," zei Snoek. ,,Waar blijft het 'samen doen' met de gehele raad," aldus de SGP man. Doordat de coalitiepartijen geen spreektijd aanvroegen, werd een inhoudelijk debat onmogelijk gemaakt. Frans Snoek wist in zijn betoog de pijn bij zijn SGP uitstekend te verwoorden. ,,Ons wordt de kans ontnomen iets in te brengen doordat het beloofde beleidsdebat uitblijft." Snoek is bang dat er in januari een dichtgespijkerd programma ligt waarin nauwelijks iets meer te wijzigen valt. ,,Het heeft iets weg van uitverkoop van de democratie."

Sluitende begroting

Over het collegeprogramma, wat ten grondslag ligt aan de begroting, werd gisteravond niet gesproken. ,,Dit was op verzoek van met name de collegepartijen zelfs van de agenda geschrapt," meldt Leo van der Velden (SGP). Wethouder Jan van Eijsden legde de opmerkingen van de oppositie ter zijde. Hij is blij een sluitende begroting te kunnen voorleggen en wil pas in januari een meer inhoudelijke begroting. ,,Een boterzachte begroting die voorgelegd wordt aan de provincie," zo betitelde Hugo Weidema het stuk. Van Eijsden noemde de reactie van de oppositie een herhaling van zetten en hij vond dat men het vergrootglas teveel legde op de procedure die gevolgd is.