‘Meest essentiële ingreep van herinrichting centrum’

ERMELO – Wethouder Jan van den Bosch presenteerde vanmorgen de omvangrijke plannen voor de locatie De Markt. ,,Ik noem dit de meest essentiële ingreep van de herinrichting van het centrum,” zegt Van den Bosch trots. Binnenkort mag zich de raad zich buigen over het voorstel.

,,De vastgoedmensen willen graag investeren en het tempo ligt wel hoog,” zegt de wethouder. ,,We hopen dat we toch in 2016 kunnen beginnen.” Wie vanaf De Markt Ermelo in komt, ziet geen entree van een dorp. Het stedenbouwkundig bureau Soeters Van Eldonk heeft voor de gemeente onderzoek gedaan en een ontwerp opgesteld. Dit ontwerp bestaat uit drie vastgoedblokken en ieder blok kent zijn eigen ontwikkelende partij. Belangrijkste punten zijn dat de Aldi zal verhuizen richting De Markt. Ook de Plus verschuift volgens de tekening. De supermarkt, die eind 2013 grondig verbouwde, komt dan op de plek waar nu parkeerplaatsen zijn. ,,Het zijn nog maar schetsen,” zegt Frits Alberts, eigenaar van de Plus.

Argwaan

Van den Bosch heeft er een heel goed gevoel bij. De herinrichting van deze locatie betekent een versterking van het kernwinkelgebied en dat komt volgens de wethouder het hele centrum ten goede. ,,Voor de ruimte waar nu de Plus zit, worden al verregaande gesprekken gevoerd met een concern dat graag een langdurig contract af wil sluiten.” Deze partij wordt dan de buur van de Plus. ,,Ik ben er een voorstander van dat er wat gaat gebeuren," zegt Alberts. ,,De omstandigheden van onze supermarkt zijn ronduit slecht. We zijn een naar binnen gekeerde supermarkt. Dat zou ik heel graag anders zien. Ik ben gecharmeerd van het plan, maar zo lang ik nog niet aan tafel zit….” De argwaan van Alberts zit hem voornamelijk in het feit dat er al zo lang gepraat wordt over de verbeteringen.

Kwaliteitsslag

Volgens Van den Bosch maakt Ermelo met deze impuls een echte kwaliteitsslag. De raad zal hier volgende maand een oordeel over vellen. De risico’s zijn voor de gemeente te overzien. ,,Er wordt wat grond geëxploiteerd,” vertelt de wethouder. Zo komt er ruimte voor een klein paviljoen aan de zijde van het gemeentehuis en komen er extra parkeerplaatsen aan de Chevallierlaan. ,,Er verdwijnen dertig parkeerplaatsen in de steeg bij de Aldi, maar daar komen er 130 voor terug,” aldus een tevreden wethouder. De steeg bij de Aldi krijgt in het project extra winkelmeters. ,,Zo kijkt het winkelend publiek straks niet meer aan tegen blinde muren of achterzijden van winkels, maar loopt men langs allerlei etalages.”