'Ermeloërs willen wind in de molenwieken'

ERMELO – Veel Ermeloërs maken zich zorgen over het aanzicht van het dorp en de molen als de bouw van Fase 3 van de Verbinding doorgaat. Om de mening van de inwoners in kaart te brengen, heeft BurgerBelangen Ermelo (BBE) een enquête gehouden. Ruim honderd mensen zijn via de website van de partij en ‘op straat’ naar hun mening over de geplande Verbinding, fase 3 gevraagd.

,,Op de website hadden we open vragen, op straat hebben we mensen multiple choice vragen gesteld,” vertelt raadslid Bart van der Knaap van BBE. ,,De reacties waren overduidelijk: de geënqueteerde Ermeloërs maken zich ernstig zorgen over de entree en de toekomstige onzichtbaarheid van de molen.”

Projectontwikkelaar

Al eerder brachten politieke partijen de vraag in of er op de plaats waar nu De Zaak van Ermelo is gevestigd nog wel woningen en winkels gebouwd moeten worden. Op www.arcombv.nl is te zien dat Fase 3 van De Verbinding nog getekend is zoals men het destijds wilde bouwen. ,,Hierover zijn ook gesprekken gaande tussen de projectontwikkelaar en de gemeente,” weet Sjef Oerlemans, woordvoerder van de gemeente. “De raad heeft hier destijds, in 2006, akkoord voor gegeven.” Ook meldt Oerlemans dat wanneer de gemeente een enquête houdt naar de mening van haar inwoners, er maar liefst 1200 huishoudens moeten worden aangeschreven. ,,En daar moeten we dan in elk geval vierhonderd ingevulde formulieren van terugkrijgen willen we dit als maatstaf kunnen nemen.

Onacceptabel

Bart van der Knaap hecht er vooral aan te weten hoe Ermeloërs er nú tegenaan kijken. ,,Men vindt een hoog gebouw zoals er in Fase 1 en 2 zijn gerealiseerd onacceptabel. Een uitspraak is ook: ‘geen zicht, geen wind, geen molen’ en ‘als de windlijn maar blijft, anders staat tie stil’.”
In tegenstelling tot wat men van de hoogte vindt, zijn de geënquêteerden wel te spreken over de beoogde bouwstijl. ,,Een modern gedeelte, zoals de welstandscommissie graag gerealiseerd zag bij het geplande hotel van Van de Brink aan het Weitje, ziet men niet zitten,” zo meldt Van der Knaap.

BBE vraagt zich, net als een aantal andere partijen, af of de plannen op deze locatie nog herroepen kunnen worden. ,,Kan deze opdracht nog worden teruggenomen en zo ja, wat zijn hiervan de consequenties?” Voor de duidelijkheid: Fase 3 is het gebied tussen Julianalaan – Stationsstraat – Molenaarsplein – Eikenlaan.