Ondernemersklimaat vraagt om lokale aanpak

ERMELO - Minder leegstand door marktconforme winkelhuren, meer ruimte om winkels te combineren met horeca. En extra scholing voor het winkelpersoneel. Dat zijn de belangrijkste afspraken tussen marktpartijen en overheden vastgelegd in de Retailagenda op initiatief van minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ). Vandaag gaat de Retailagenda naar de Kamer. Maar wat betekent dat voor Ermelo?

Kamp ziet dat er iets moet gebeuren om een gezond ondernemersklimaat te krijgen. ,,Het is echt een mooi initiatief,” zegt Joost Bleijie, Centrum Manager in Ermelo. ,,Graag merk ik daarbij op dat daar waar het gaat om regelgeving voor retail het veelal iets lokaals is.” Op de Retailagenda staat dat winkeliers, verhuurders van winkelpanden en gemeenten samen aan de aantrekkelijkheid van winkelstraten gaan werken. Stappen die in Ermelo ingezet zijn met de herinrichting van de Stationsstraat, het nieuwe beleid ten aanzien van stoepborden en gevelreclame en de komst van het Centrum Management.

Koffiecorner

De minister wil winkeliers meer ruimte geven om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden en te profiteren van de aantrekkende economie. Kamp zegt dat men bijvoorbeeld koffiecorners in winkels moet toelaten. ,,Daar zet ik vraagtekens bij,” zegt Bleijie. ,,We moeten uitkijken dat we niet de horeca de nek omdraaien. Wel is het goed dat ondernemers zich breder profileren dan het verkopen van producten. Dit kan door bijvoorbeeld lezingen, workshops of exposities te houden. We hebben in Ermelo een aantal ondernemers die dat al heel goed oppakken.”
Het kabinet start een experiment met twaalf gemeenten om regels te verminderen. Hierdoor kunnen ondernemers makkelijker horecafaciliteiten en dienstverlening in hun winkel combineren. Bovendien maken werknemers en werkgevers voor de zomer afspraken om het winkelpersoneel scholing te bieden, zodat ook de groeiende kansen van online verkoop kunnen worden benut. Doel is om winkelmedewerkers beter toe te rusten op veranderende behoeften van de consument. ,,Het is nu aan de lokale politiek,” zegt Bleijie. ,,Als ik een betrokken raadslid zou zijn zou ik er alles aan doen om de Retailagenda bespreekbaar te maken in de betreffende commissievergadering.”

Loopbrug

De Ermelose Centrum Manager vindt dat het college een goede hand uitgestoken heeft naar de ondernemers. ,,Men heeft niet voor niets de derde fase van de herinrichting uitgesteld en wanneer dit in september wordt uitgevoerd, komt de wethouder met een prachtige oplossing door er een tijdelijke loopbrug boven te bouwen. Dit alles om winkels bereikbaar te houden. Geniaal,” besluit Bleijie.