Definitief zoektracé volgende week bepaald

ERMELO - Donderdag 15 oktober stemt de Raad over het definitieve zoektracé. De Wijkvereniging Ermelo West hoopt dat de partijen tijdig tot het juiste inzicht komen. Bewoners maken zich grote zorgen.

De ontwikkelingen van de Westflank zijn in een nieuwe fase beland. Voor de mogelijke ligging van de weg en het vrijliggende fietspad, die tezamen de ontsluiting van Kerkdennen en wijk West richting Harderwijk vormen, heeft het college een voorstel ingediend bij de gemeenteraad.

Variant

Wijkvereniging Ermelo West heeft –ook namens de belangengroepen van aanwonenden- overleg gevoerd met de wethouder en de raadsfracties om de belangen van de aanwonenden voor het voetlicht te brengen. Hierbij heeft de Wijkvereniging de massaal ingebrachte ideeën en wensen van de bewoners verwerkt tot een gedragen variant op het ontwerp van de gemeente. In die variant worden groenbehoud, verkeersveiligheid èn sociale veiligheid volgens de aanwonenden beter ingevuld. De knelpunten die hiermee worden opgelost liggen aan de Oude Nijkerkerweg ter hoogte van het GGZ-terrein, de Arendlaan ter hoogte van de overstort en de Koperwiek.

Ongewenste ontwerpen

Het college heeft nu een zoekgebied getekend waarin zowel het oorspronkelijke ontwerp van de gemeente als het alternatieve ontwerp van de bewoners past. De uiteindelijke ligging van het fietspad en de weg wordt vervolgens bepaald door de aannemer zelf. Daarmee biedt dit zoektracé dus ook de mogelijkheid tot ongewenste ontwerpen, waarbij erven niet meer veilig ontsloten worden en complete groenstroken verdwijnen. Dit leidt tot grote bezorgdheid bij de aanwonenden. ,,Het kan dus zijn dat een aannemer met een lage prijs en een slecht ontwerp de aanbesteding wint. Dan zitten de aanwonenden met een weg die daar niet gewenst is.”

Budgetoverschrijding

Helemaal verbaasd waren de bewoners toen de wethouder beweerde dat een slecht ontwerp voorkomen kon worden door boetes. ,,Wanneer de aannemer met een ontwerp komt dat binnen de vraag past, heeft de gemeente 3 mogelijkheden: afblazen van de aanbesteding of aanpassen van het ontwerp, met budgetoverschrijding en vertraging als gevolg. Maar het meest waarschijnlijke scenario is dat de gemeente het laat gaan onder het motto: we kunnen nu niet meer terug. En in dat geval betalen de aanwonenden de rekening. Deze risico’s worden volgens ons nu niet goed overzien door de gemeente.” Daarom moet het zoekgebied zodanig getekend zijn dat de ongewenste ontwerpen niet mogelijk zijn. En ook hiervoor heeft de Wijkvereniging een voorstel gedaan.

Waarschuwing

Detail hierbij is dat de gemeente op deze schaal nog geen ervaring heeft met de hier gekozen contractvorm: Engineer & Construct. ,,En wij willen van de Westflank geen proeftuin maken,” stelt de Wijkvereniging. Met deze waarschuwing en inbreng is tot op heden niets gedaan. Zonder argumenten hebben de coalitiepartijen in de raadscommissie aangegeven het college te steunen, tot ergernis van de Wijkvereniging. ,,Er is door ons constructief meegedacht en expertise ingebracht. Maar aan het eind van de rit lijkt in de Ermelose politiek het partijbelang boven het belang van de burger te gaan.”