A28 snelle stijger in file top 50, maar geen knelpunt

ERMELO/ REGIO – Verkeersminister Melanie Schultz ziet geen reden om de knelpunten op de A28 aan te pakken en de filedruk te verminderen. De provincie maakt zich echter wel zorgen en het CDA stelt daarom vragen aan de gedeputeerde van de Provinciale Staten van Gelderland, Conny Bieze.

,,Wij maken ons wel zorgen over de effecten van de files op de A28, ook voor de economische ontwikkelingen op de Veluwe,” zegt Daisy Vliegenthart, CDA Statenlid. ,,We worden bijna iedere ochtend wakker met filemeldingen op de A28. Daarnaast zullen de ontwikkelingen rond vliegveld Lelystad zorgen voor een toename van verkeer. Het gevoel is dat we niet serieus worden genomen.”

Ongerust

Kamerlid Jaco Geurts riep op om al op korte termijn maatregelen te nemen om de doorstroming te bevorderen. Maar de minister zag geen knelpunten in dit gebied. Ook de lobby die gemeenten op de Noord-Veluwe en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn begonnen brengen Schultz niet op andere gedachten. Het feit dat de A28 tot de snelle stijgers in de file top 50 van de Verkeersinformatiedienst behoort, legt ze naast zich neer. Het CDA is verbaasd dat de fileproblematiek op de A28 tussen Zwolle en Amersfoort lijkt te worden ontkend door het kabinet. ,,Als we niet uitkijken worden we onderaan de lijst gezet en dan zijn we pas in 2030 aan de beurt,” zegt Vliegenthart ongerust. De structurele files zorgen ook voor groeiend sluipverkeer over de landweggetjes in het buitengebied. En daar zijn die wegen niet op gemaakt.

Motie

Eind vorige maand is in de vergadering van Provinciale Staten een motie aangenomen die aangeeft dat de doorstroming van de A28 van essentieel belang is voor de economie in Gelderland. En dat daarom de A28 als knelpunt wordt opgenomen in de begroting van 2017. ,,Wij vinden het als CDA ook van groot belang dat het knelpunt ook landelijk onderkend wordt,” zo meldt Vliegenthart. ,,Wij zien kansen voor de Veluwe met de opening van luchthaven Lelystad. Maar dan moet ook de ontsluiting goed geregeld worden. We vragen daarom welke stappen er genomen gaan worden om in lijn met de motie de problematiek rond de A28 Zwolle – Amersfoort als knelpunt onder de aandacht van de minister zal brengen, zodat deze in het MIRT wordt opgenomen.”