'Bouwplannen voldoen aan gestelde kaders'

ERMELO – Hoewel de onvrede bij omwonenden van het Postlaantje niet weg is, presenteert ontwikkelaar Uwoon opnieuw haar plan aan de gemeente Ermelo. Een plan dat voldoet aan de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld.

Daarmee schuift Uwoon ook gelijk het plan van architectenbureau Ritzen van tafel. Deze architect heeft op eigen kosten een plan getekend dat kan voldoen aan de stedenbouwkundige eisen en dat beter tegemoet komt aan de wensen van omwonenden. Dat meldde woordvoerder Adriaan Versluis eind vorige maand tijdens de Raadsvergadering. Daarop kwam het voorstel om een hoorzitting te agenderen. ,,Die hoorzitting wordt ook ingepland,” weet wethouder Jan van den Bosch. ,,Maar Uwoon stelt dat het plan van Ritzen geen optie is. Zij zullen deze plannen niet aan het college voorleggen.”

Plannen ter inzage

Dat liggen de aangepaste plannen van Uwoon nu wel. De ontwikkelaar heeft een ontwerpbestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan laten opstellen en het college wil deze ter inzage leggen. Het gaat in totaal om 62 woningen waarvan er meer huurwoningen zijn opgenomen dan oorspronkelijk het plan was. De extra huurwoningen zijn wel ten koste gegaan van goedkopere koopwoningen. De behoefte aan sociale huurwoningen is groot en het aantal locaties waar deze gebouwd kunnen worden is beperkt. De raad heeft eerder besloten dat de monumentale bomenrij, de vijf haagbeuken, behouden moet worden en dat deze duurzaam moet worden ingepast in een groene buitenruimte. De meest noordelijke boom kan niet worden behouden omdat deze de ontsluiting belemmert. Maar de rest is opgenomen in de verbeelding van de nieuwe plannen.

Parkeren

Ook op het gebied van parkeren heeft Uwoon een oplossing gevonden. De openbare ruimte aan de Jan van Malesteinweg en de Dokter Holtropstraat ziijn ingemeten en men kan hier 13 extra parkeerplaatsen realiseren. Daarnaast bevindt zich achter het kantoor van Uwoon een parkeerterrein met 23 parkeerplaatsen die veelal niet gebruikt worden. Uwoon heeft besloten deze parkeerplaats openbaar toegankelijk te maken. ,,Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt,” stelt wethouder Van den Bosch. ,,We betreuren het dat omwonenden en Uwoon er samen niet uitkomen. Mediation is mislukt en in rechtstreekse overleggen is men er niet uitgekomen. De ontwikkelaar heeft opnieuw enkele aanpassingen gedaan. Er zijn drie woningen komen te vervallen. Wij vinden dat dit nieuwe plan aan alle gestelde kaders voldoet.” De wethouder benadrukt dat, mocht het nodig zijn, hij alsnog een bemiddelende rol wil spelen.