'College moet goede voorbeeld geven'

ERMELO – Afgelopen donderdag werd in de raad de notitie Taskforce parkeren behandeld. Het college stelt op basis van een rapport van onderzoeksbureau Appel/Coffeng om voorlopig niets te doen aan de parkeerdruk. De meeste commissieleden keken hier anders naar.

Burgerbelangen Ermelo keurde het collegevoorstel af. Het CDA kwam met een amendement waarin men in afwijking van de conclusies en aanbevelingen van het rapport direct na invoering van het (elektronisch) parkeerverwijssysteem over wil gaan tot uitbreiding van de blauwe zone tot de gehele Markt. De VVD steunde dit amendement net als de SGP. Ook raadslid Leo van der Velden (SGP) heeft vraagtekens bij de visie van het college. ,,Als SGP hebben we het amendement van het CDA gesteund om zo snel mogelijk de blauwe zone op de Markt uit te breiden.” In het rapport wordt ontraden om nu al de blauwe zone op te schuiven.

Uitbreiden blauwe zone

Burgerbelangen Ermelo vindt uitbreiden ook zeer onverstandig, maar er moet volgens deze partij wel wat gebeuren. Wouter Vogelsang (BBE): ,,We hebben op een ochtend rond 09.00 uur gekeken op de Markt en tot aan de huidige blauwe zone staat het vol, inclusief op de Chevelierlaan.” Echter uitbreiden van de blauwe zone zou er in de ogen van Burgerbelangen Ermelo toe leiden dat de wijk de Riet veel last gaat krijgen van lang parkeerders en daar zitten bewoners niet op te wachten. ,,Dit verhoogt de verkeeronveiligheid in de wijk,” zo stelt Vogelsang.

Goed voorbeeld

Door de komst van tientallen ambtenaren naar Ermelo neemt de parkeerdruk rond het gemeentehuis toe. ,,Het college heeft veel ideeën hoe dit voorkomen kan worden, toch blijft het lastig om dit te realiseren,” zegt Van der Velden. ,,Diverse fracties drongen donderdag aan op het monitoren van het parkeergedrag van ambtenaren, daar voelen wij niets voor. Wij hebben het college van B&W en de ambtelijke top gevraagd het goede voorbeeld te geven door geen gebruik meer te maken van de parkeerplaatsen op de Markt en we hebben er vertrouwen in dat er dan velen vrijwillig zullen volgen. Een verbod gaat te ver, maar wanneer burgemeester en wethouders zeggen een gedragsregel te willen invoeren zou het een slecht signaal zijn wanneer hier onderscheid gemaakt wordt.” Vogelsang denkt dat er meer moet gebeuren. Pas als Markt 2.0 wordt gerealiseerd kan er volgens de wethouder een begin gemaakt worden met het herschikken van parkeerplaatsen. ,,Meer ambtenaren, minder parkeerplekken op het Raadhuisplein en een toename aantal auto’s door economische opleving zouden ervoor pleiten de investering in parkeerplaatsen naar voren te halen,” zegt het BBE-raadslid. ,,We hebben bijna 11 miljoen geïnvesteerd in de Stationsstraat en gaan we er nu voor zorgen dat de Stationsstraat (het Hart van ons Centrum) onbereikbaar wordt?”

Langparkeren

Het rapport stelt dat met de verbouw van het gemeentehuis en de realisering van de plannen Markt 2.0 er een tekort van ongeveer 85 parkeerplaatsen voor langparkeerders zal ontstaan. Hiervoor kan men uitwijken naar de parkeermogelijkheden bij het Kerkelijk Centrum, de Rehobothkerk, Weegakker en Garsteland. Tijdens de volgende raadsvergadering zal de motie opnieuw in stemming worden gebracht. Door de afwezigheid van Monique van den Broek staakten de stemmen in een gelijke stand.staken de stemmen met 10 stemmen voor (CDA, VVD en SGP) en 10 stemmen tegen (Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo en ChristenUnie). Hierdoor vindt de besluitvorming plaats in de raadsvergadering van 20 april.