'Politiek is keuzes durven maken'  

ERMELO – Ruim drie jaar geleden werd Sarath Hamstra gekozen in de gemeenteraad van Ermelo voor het CDA. Komende verkiezingen is hij de lijsttrekker van deze partij. Dat was de uitkomst afgelopen dinsdag tijdens de ledenvergadering. De jonge, bevlogen politicus heeft ambities. Hoe ver die reiken? ,,Sommige dingen zijn onverstandig om te zeggen,” stelt hij diplomatiek. ,,We staan voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen en daarna moet een coalitie gevormd gaan worden. Binnen het CDA hebben we veel goeie kandidaten en onze kracht zit in het feit dat we elkaar ook heel veel gunnen.”

Als lijsttrekker zal hij vooral de debatten gaan voeren. Zijn collega Esther Heutink is aangewezen als beoogd wethouder. Hamstra’s focus ligt op de verkiezingscampagne en die wordt ‘ groots’. ,,Het wordt nog meer teamwork in vergelijking met vier jaar geleden,” vertelt hij enthousiast. Het feit dat hij officieel benoemd is tot lijsttrekker maakte hij zelf wereldkundig met een vlog, een videoboodschap. ,,Het was de eerste keer dat ik dat gedaan heb en ik denk dat ik het vaker ga doen.” Hamstra’s politieke loopbaan begon in de Tweede Kamer, als persoonlijk medewerker van onder meer partijgenoot Sabine Uitslag.

Buiten het gemeentehuis

Lokaal was hij kartrekker bij de Ermelose jongerenraad. Inmiddels heeft hij ruime ervaring met het raadswerk. Hamstra vindt dat het werk zich vooral afspeelt buiten het gemeentehuis. ,,We zoeken constant aansluiting bij de burgers. We hebben denktanks in het leven geroepen en ook de CDA100 bijeenkomst in mei was erg inspirerend.” Bij deze laatste bijeenkomst konden inwoners een avond lang input geven voor het verkiezingsprogramma van de partij. ,,Zo weten we wat er speelt in de samenleving.” Wat Hamstra graag meer zou willen zien in de Ermelose politiek is dat men keuzes durft te maken over grote onderwerpen. ,,Neem het voorbeeld van zwembad Calluna. Dit moet niet zo lang worden uitgesteld.” Vragende naar zijn persoonlijke mening meldt de CDA lijsttrekker dat zijn voorkeur uitgaat naar een bad met recreatiemogelijkheden. ,,Ook moeten we gepaster omgaan met organisaties als de bibliotheek en VuVera. We hebben de verantwoordelijkheid om duidelijkheid te geven.”

Hamstra wordt door het bestuur geroemd vanwege zijn 'verbindende kwaliteiten'. Die kwaliteit wil hij ook graag inzetten om mensen, die lokaal niet stemmen, komend jaar toch naar de stembus te krijgen. ,,Grote vraag is waarom stemmen ze niet lokaal? Ik hoop dat we door ook online meer te gaan doen we dichter bij deze burgers komen, zodanig dat ze zich aangesproken voelen. En dan gaat het er niet om dat ze perse op het CDA moeten stemmen.” Hamstra wil dus op een laagdrempelige manier campagne voeren. ,,We verwachten teveel dat de burgers wel naar ons toekomen. Dat zou ik graag anders doen.” De slogan van het CDA is ‘de partij van de samenleving’. ,,Niet alleen met woorden, maar ook met daden,” zegt Hamstra. ,,We zijn onderdeel van deze samenleving.” Dat dat soms betekent dat je op standpunten moet terugkomen weet hij ook. ,,Neem ons verkiezingsprogramma van de afgelopen keer,” zegt hij. ,,We waren tegen windmolens op Ermelose bodem. Maar gaande dit traject hebben we moeten inzien dat, willen we de klimaatdoelstellingen bereiken, er concessies gedaan moeten worden. Wel moet je goed uitleggen naar de burgers waarom je erop terugkomt.”

Wethouder

Wethouder Jan van den Bosch zal na de verkiezingen afscheid nemen van de Ermelose politiek. Hij keert na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar niet meer terug. Esther Heutink, die in 2014 parttime wethouder werd, is naar voren geschoven als kandidaat wethouder.