Optische aanpassingen moeten afdoende zijn 

ERMELO – De drempels in het Ermelose centrum worden binnenkort voorzien van markeringen. ,,Het zijn optische aanpassingen,” vertelt Sjef Oerlemans, woordvoerder van de gemeente. ,,Het worden dus geen zebrapaden, maar mensen mogen er wel oversteken.”

De hoeken worden meer gedefinieerd en er komen markeringen zodat de automobilisten de dorpels beter zien. Alleen de drempel bij het Molenaarsplein is ingericht als zebrapad en daar heeft de voetganger voorrang. ,,De drempels zijn verder alleen bedoeld om het verkeer af te remmen,” aldus Oerlemans. Deze aanpassing wordt gedaan omdat er veel vragen kwamen over de drempels en de mogelijkheid om deze locaties, die regelmatig gebruikt worden als oversteekplaats, te voorzien van zebramarkering. Hiervoor is uiteindelijk niet gekozen. De extra markering moet afdoende zijn.

Oversteken kan gevaarlijk zijn voor voetgangers, omdat ze dan de stoep verlaten en zich tussen het rijdend verkeer begeven. Omdat oversteken riskant kan zijn, moeten oversteekplaatsen goed worden ontworpen en opvallend zijn. De zebramarkering is dan een optie. Een zebrapad heeft een juridische status: bestuurders zijn daar verplicht voetgangers voor te laten gaan. ,,Bij de andere drempels in het dorp moet men wachten tot men aan de beurt is om over te steken,” vertelt de gemeentewoordvoerder. Bij het Molenaarsplein was de keuze voor een zebrapad nodig vanwege de verkeersintensiteit. De gemeente verwacht dat in de rest van de Stationsstraat de snelheid van het verkeer dusdanig laag is dat er voldoende veilige momenten zijn om over te steken.