BBE vindt bouw recreatiebad niet taak van gemeente

ERMELO - Woensdagavond 5 juli besluit de gemeenteraad van Ermelo of zij het krediet van zo’n 17 miljoen voor het nieuw te bouwen sportcomplex vrij gaan geven. BurgerBelangen Ermelo zal de overige raadsleden vragen dit krediet ook echt als maximaal uit te geven bedrag vast te stellen.

,,Genoeg is genoeg. Tot hier en niet verder. We moeten een grens trekken," zegt Mariëlle Kuijpers, raadslid van BurgerBelangen Ermelo. ,,En wel bij de enorme bedragen die ze willen uitgeven aan de bouw van het nieuwe sportcomplex." Zij geeft hiervoor drie redenen. ,,Ten eerste vindt BurgerBelangen dat alle Ermeloërs in Ermelo moeten kunnen zwemmen. Ten tweede: onze partij ziet het niet als een gemeentelijke taak om een recreatiebad te bouwen. Tot slot: de jaarlijkse kosten moeten we kunnen dragen."

Betaalbaar

BBE vindt dat de Ermeloërs in Ermelo moeten kunnen zwemmen. ,,En een kaartje moet dus voor iedereen betaalbaar blijven," geeft Kuijpers aan. ,,De kosten van een subtropisch bad terugverdienen door het toegangskaartje duurder te maken is voor ons niet acceptabel. Een kaartje zou dan namelijk minimaal 8 euro 44 moeten kosten. Deze verdubbeling van de toegangsprijs bekent dat zwemmen voor een deel van de Ermeloërs onbetaalbaar wordt." Kuijpers zegt dat het niet de taak van de gemeente is om een recreatiebad te bouwen. ,,Natuurlijk zien wij wel het belang van een recreatief gedeelte, maar het is niet aan de gemeente om dat te realiseren. Wij vinden dat de gemeente zich óf moet beperken tot een doelgroepenbad, óf dat de gemeente samenwerking met instellingen of bedrijven moet aangaan om een recreatiebad te bouwen."

Kosten stijging

Als laatste punt noemt Kuijpers de stijging van de jaarlijkse kosten. Bij het krediet dat nu wordt voorgesteld moet de gemeente jaarlijks al het dubbele bijleggen van wat zij op dit moment doet. De jaarlijkse kosten stijgen bij de huidige plannen van 800.000 euro naar zo’n 1,6 miljoen euro per jaar.Omgerekend is dat een stijging van ongeveer 30 naar 60 euro per inwoner per jaar. ,,In het geval van een sporthal, plus zwembad, plus recreatiebad zal de gemeente jaarlijkse nog eens tonnen extra moeten bijleggen," zo meldt dit raadslid. Het voorstel van BBE is dan ook een financieel kader te stellen. ,,Hou het bij de 17 miljoen waar nu akkoord voor gevraagd wordt. Voor dit maximaal uit te geven bedrag moeten minimaal de plannen, zoals ze er nu liggen, gerealiseerd worden. Ook moet de prijs van een kaartje gelijk blijven. En er mag geen extra belastingverhoging komen. Blijft er nog wat financiële ruimte over, dan kun je dat bijvoorbeeld gebruiken om het zwembad van extra’s te voorzien als bijvoorbeeld een waterstormbaan, een filmscherm of een jetstream."