Museum moet meer geld uit de 'markt' halen

ERMELO – Woensdagavond reageerden commissieleden kritisch op de, door het college voorgestelde, bezuiniging ten aanzien van museum Het Pakhuis. ,,Er ontbreekt een visie bij het college,” stelde Cor Louwerse (CDA).
Wethouder Laurens Klappe bevestigde in zijn uitleg dat er in het verleden wel wat foutjes zijn gemaakt. ,,Deze worden nu recht gestreken.” Zo legde hij uit dat er inderdaad een erfenis was van de heer Van Sprang, bedoeld voor de inrichting van het museum. Hiervoor heeft het museum echter huur voor betaald zodat de gemeente een deel weer heeft terugontvangen.

Overigens is 80% van de gemeentelijke subsidie nodig om de vaste kosten (huur en salaris) van Het Pakhuis te dekken. Daarom vindt museumdirecteur Germa Greving de bezuiniging ook pittig. ,,We hebben de afgelopen jaren geen buffer op mógen bouwen en ook de entreeprijzen waren bij aanvang door de gemeente opgelegd.” De medewerkers moeten nu op korte termijn bedenken hoe er meer inkomsten te genereren zijn, want de bezuiniging begint al over vier maanden. Een pannenkoekenrestaurant of een koffiecorner werd geopperd door het college en tegelijk door Folkje Spoelstra gepareerd. ,,Als ChristenUnie willen we onderstrepen dat het museum op een unieke locatie zit, je kunt dat niet zomaar verplaatsen,” stelde ze. ,,En dat iedereen maar overal een pannenkoekenhuis kan maken, dat is een onderschatting van de mensen die een pannenkoekenhuis runnen.”

Veel te rooskleurig

Een aantal commissieleden zijn dan ook van mening dat het college de gevolgen van de bezuinigingen veel te rooskleurig voorstelt. ,,Ze moeten met minder geld hetzelfde blijven presteren of eigenlijk nog meer,” zegt Louwerse. Uit het herijkingsrapport blijkt overigens dat Het Pakhuis voor scholen een belangrijke partner is. ,,Het museum levert context, het inspireert. En kinderen leren er spelenderwijs,” zei Greving. ,,Door vrijwilligers en stagiaires met afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven, draagt het museum ook bij aan de participatie van deze mensen. Met de expositie over de Romeinen heeft het museum een expositie met aanzienlijk grotere nieuws- en actualiteitswaarde weten te maken. Kortom: een positief beeld!” Deze focus op de inhoud heeft echter in de afgelopen periode binnen het museum plaats gemaakt voor een volledige focus op de financiën. ,,En dat betreuren wij,” aldus de museumdirecteur. ,,Wij hadden juist zo graag op inhoudelijk vlak het gesprek met de raad aan willen gaan. Welke prestaties leveren we, welke resultaten kunnen we waarmaken? Wat kunnen wij Ermelo brengen en hoe zetten we Ermelo ook in de toekomst op een unieke manier op de kaart?”

Onderbouwing ontbreekt

Louwerse:,, Cultureel ondernemerschap is meer dan 25.000,- bezuinigen. We vinden het heel spijtig dat het in de uitwerking alleen financieel wordt uitgedrukt. Het gemak waarmee het college deze bezuiniging oplegt, zonder onderbouwing.” De wethouder denkt dat er kansen genoeg liggen. ,,We vinden het belangrijk dat Ermelo op de kaart gezet wordt en daar speelt Het Pakhuis een belangrijke rol in.” De museumdirecteur legt uit dat dit lastig is, met name op korte termijn. ,,En hoe haalbaar zijn de beoogde resultaten nog met de dreiging van bezuiniging? Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over de bedragen waar op gerekend moest worden. Met de behandeling van de stukken in het college werd dit voor ons pas echt zichtbaar. Dan moet je je als organisatie plots wapenen tegen een beoogde bezuiniging van €75.000,- in vijf jaar tijd.”

Nieuwe afspraken

Laurens Klappe: ,,Wat het college betreft, willen we een nieuwe zakelijke relatie met Het Pakhuis. Daarbij ontvlechten we een aantal zaken en maken we nieuwe afspraken.” Hij besloot zijn betoog met de woorden: ,,We zullen er alles aan doen om Het Pakhuis in de lucht te houden, en het liefst ook op de plek waar ze nu zitten.” Dat is hoopgevend voor Germa Greving, die positief terugkijkt naar de vergadering. ,,We hebben gemerkt dat alle politieke partijen Het Pakhuis omarmen en dat men het museum belangrijk vindt in de Ermelose samenleving. Natuurlijk hopen we dan ook op een gunstigere uitkomst qua bezuiniging en kijken we positief naar de toekomst!”