Ermelo start proefproject 'Ik doe GF gewoon apart!'

ERMELO - Wethouder Jan van Eijsden heeft met het uitdelen van speciale afvalemmertjes een officieel startsein gegeven voor de proef ‘Ik doe GF gewoon apart!’. Deze proef, die gehouden wordt met zo’n honderd huishoudens in Ermelo West, heeft als doel om de gescheiden inzameling van groente- en fruitafval te verhogen.

Inwoners van Ermelo zijn gewend om het Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) in de groene container te scheiden. Echter, het blijkt dat vooral tuinafval in de groene container terechtkomt, slechts 5% procent van het afval in de groene container bestaat uit groente- en fruitafval. Er komt dus nog veel groente- en fruitafval in de grijze restafvalcontainer terecht. Dit kan beter, want zo gaat een waardevolle grondstof verloren. Tijdens de proef kunnen de deelnemers gratis hun groente- en fruitafval (GF) apart aanbieden in een speciaal keukenafvalemmertje (inclusief composteerbare zakken) in plaats van in de groene container. Het GF-afval wordt twee keer per week door de Gresbo bij hen opgehaald.

Bewustwording


Afval scheiden is dus belangrijk. Om mensen daarvan bewuster te maken, gebruikt gemeente Ermelo vanaf nu de slogan ‘Ik doe gewoon apart’. Tijdens de Dag van Democratie liet de gemeente de inwoners al op een ludieke manier kennismaken met de campagne. Een promotieteam ging rondom de informatiestand met mensen in gesprek over afvalscheiding. Ook speelden kinderen en volwassenen ‘de afvalrace’. Daarnaast is er op social media de campagne #ikdoegewoonapart. Afval is meer waard dan men denkt. De meeste dingen die weggegooid worden, vormen de basis voor nieuwe producten. Ook de faciliteiten worden meer en meer ingericht op gescheiden inzameling. De proef, die gehouden wordt in de maanden oktober, november en december, moet hierbij helpen. Tijdens en na afloop van de proef worden de deelnemers gevraagd over hun ervaringen met deze manier van afval scheiden. De gemeente wil ook graag weten of deze manier van afval scheiden en apart inzamelen helpt om meer groente- en fruitafval uit het restafval te houden.