Wethouder wil nieuwe organisatie Promotie en Marketing

ERMELO - Er is grote onrust bij de VVV Ermelo. De gemeente heeft namelijk besloten om per 1 januari 2018 de subsidie stop te zetten. ,,Wethouder Esther Heutink wil een nieuwe organisatie voor promotie en marketing opzetten," zegt Hans Ligtermoet voorzitter van de VVV.

,,Uiteraard hebben we bezwaar gemaakt tegen dit besluit." Het plan is om Ermelo een impuls te geven op het gebied van promotie en marketing en het invullen van het gastheerschap als toeristische gemeente op de Veluwe. Op dit moment is er sprake van een versnipperde inzet van beschikbare promotiecapaciteit. Meerdere partijen zijn er mee bezig, voor de meesten is het een deeltaak.

Ermelo Buitenleven

,,De afgelopen jaren heeft VVV Ermelo zich flink ontwikkeld," vertelt Ligtermoet ,,en dat was hard nodig." Drie jaar geleden ontstond het initiatief Ermelo Buitenleven waarmee men de Rabobank Samen Sterkerprijs won. De VVV Ermelo stond ineens volop in de schijnwerpers. Er werd gezocht naar samenwerking met andere organisaties zoals de Veron, Centrummanagement Ermelo, museum Het Pakhuis, Bedrijvenkring Ermelo, OVE , Ermelose horeca en de Gemeente Ermelo.

Procesbegeleider

Omdat macht, geld, middelen en invloed verdeeld waren, werd men het niet eens. Daarom besloot de gemeente in goed overleg een procesbegeleider (Buiten Organisatieadvies) in te schakelen. In dit traject is duidelijk geworden dat er breed draagvlak is voor het bundelen van krachten en taken op het gebied van promotie en marketing van Ermelo. ,,Alleen de gemeente zelf geeft aan weinig vertrouwen te hebben in de VVV," zo meldt Ligtermoet. ,,En het Centrummanagement ziet ook liever een hele nieuwe organisatie in plaats van de huidige VVV." Voor de zomer kwam het college vervolgens met een verzoek om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Hiervoor moet de raad dan nog wel een budget beschikbaar stellen van € 129.022,00.

Unaniem

Er is echter nauwelijks draagvlak voor een nieuwe organisatie die gevormd moet worden door VVV Ermelo, Centrummanagement, Veron en de Horeca. ,,We weten allereerst nog niet of het Centrummanagement wel blijft bestaan. Er is een grote kans dat het Centrummanagement niet in zijn huidige vorm doorgaat, gezien de resultaten van afgelopen jaren," zegt de VVV-voorzitter. De Veron is trouwens al vertegenwoordigd in het VVV bestuur. ,,Dat vinden we voorlopig voldoende om goed te kunnen samenwerken," zegt voorzitter Veron Hartger van Diest. Ook de voorzitter van de Bedrijvenkring Ermelo doet een stapje terug. ,,We zaten in de stuurgroep en waren unaniem voor het plan dat Buiten Organisatieadvies had geschreven," zegt Heimen van Diest. ,,Merkwaardig wat er nu gebeurt." De horeca in Ermelo is niet verenigd. ,,De conclusie is dat we geen vertrouwen hebben in de plannen van de wethouder," aldus Hans Ligtermoet.

Nieuwe kwartiermaker

Er is inmiddels een nieuwe kwartiermaker aangesteld om de oprichting van de nieuwe stichting te begeleiden. ,,Ook is er een communicatieadviseur ingehuurd om een plan te maken," vertelt Hartger van Diest. ,,En er is nog niet eens budget beschikbaar gesteld." De beslissing om de jaarlijkse subsidie voor de VVV stop te zetten, is al wel genomen. Dat voelt voor de organisatie onprettig. ,,Het is slikken of stikken," zegt Ronnie Regeling, VVV-manager. ,,Als dit plan doorgaat, betekent dit het einde van de VVV Ermelo met al haar loyale leden. Dit is triest omdat wij niet geloven dat de nieuwe Promotie Marketing Ermelo (PME) gaat werken," zegt Ligtermoet, gefrustreerd door de gang van zaken. Hij pleit ervoor om een goede VVV beter te maken. ,,Dat is efficiënter dan een hele nieuwe organisatie op te richten."

Overigens zijn de VVV en museum Het Pakhuis aan het onderzoeken of het VVV kantoor een plek kan krijgen in het museum. ,,Beide organisaties staan er positief in," weet museumdirecteur Germa Greving. ,,We bevinden ons echter nog geheel in de verkennende fase." De commissie Samenleving zal woensdag over het voorstel vergaderen.