'Als iets succesvol is, dan rinkelt de kassa'

ERMELO - Hoe het verder moet met het Centrum Management Ermelo, dat ligt aan de ondernemers. Volgens wethouder Jan van den Bosch is er een nieuwe Centrummanager nodig. ,,Eind vorig jaar is, na het vertrek van de tweede Centrummanager, het bestuur rechtstreeks op de bok gaan zitten en dat is enorm kwetsbaar.” De gemeente heeft in 2013 een vehikel op willen tuigen om een samenwerking te bewerkstelligen. Dat is niet geheel van de grond gekomen.

Voor de raadsleden is juist de mening van de ondernemers belangrijk. ,,Het is een zaak van de ondernemers zelf,” zeggen Cor Louwerse (CDA) en Bea van ’t Hul (Progressief Ermelo). ,,Houd de gemeente er zoveel mogelijk buiten en laat de verantwoordelijkheid bij de ondernemers,” vult Leo van der Velden (SGP) aan. ,,Wat ons betreft kan het Centrummanagement opgeheven worden tenzij ondernemers zelf met een actieplan komen,” zo besluit Van ’t Hul.

Keizer

Ook een aantal ondernemers stelt dat het Centrummanagement Ermelo moet stoppen. ,,Het Centrummanagement als instituut presenteert zich als keizer in het dorp. Een keizer zonder kleren,” stelt ondernemer IJme Woensdregt. Hij is ontzettend teleurgesteld in het Centrummanagement zoals het de afgelopen jaren heeft gewerkt. Zijn ervaring is dat wanneer je met een plan komt, men luistert, maar het toch niet doet. Het feit dat er zelfs geen kerstverlichting is in het centrum, is wat hem betreft onverteerbaar. ,,Dit CME stopt nooit, maar niemand vindt dit leuk!" Meermalen werd de vraag gesteld welke resultaten er feitelijk zijn geboekt. ,,Als iets succesvol is, dan rinkelt de kassa,” meldt ondernemer Willemien Blankenaauw. Vanuit haar optiek is de ingeslagen weg niet de weg van succes. Zij zou graag met retailexpert Harry Bijl door het dorp fietsen om vanuit zijn expertise een actieplan te maken. ,,Waar ik in elk geval in geloof is samenwerking.”

Leren

Volgens Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) merken bezoekers nauwelijks iets van de aanwezigheid van het Centrummanagement. ,,Ze zien alleen de vaantjes aan de lantaarnpalen en de leegstand van winkelpanden.” Zo zwart/wit wil de wethouder het niet stellen. Hij vindt dat er wel degelijk resultaten zijn geboekt. Ook de voorzitter van het Centrummanagement Bart Willemsen kijkt er positief naar. ,,Op sommige terreinen hebben we wat vertraging opgelopen, dat betreuren we. Maar we moeten niet alleen praten over wat er niet goed gaat, ook moeten we kijken wat er wel goed gaat.” Willemsen vindt het belangrijk om van de afgelopen periode te leren. ,,Dat is ook belangrijk!” Volgens hem is de ambitie van 2013 nog steeds van kracht. Willemsen zegt dat de taken van de Centrummanager te groot waren voor de 16 uren die erbij waren bedacht. Er moeten wat hem betreft voor de toekomst heldere rollen worden afgesproken. Of het zover gaat komen, is maandagavond nog niet duidelijk geworden. ,,Misschien moet een callcentre een aantal ondernemers bellen met wat korte vragen om duidelijk te krijgen wat de ondernemers willen,” zegt Louwerse. Dit moet een aanvulling zijn op de enquête die de gemeente als evaluatie had uitgezet. Van de ongeveer 150 enquêtes die verstuurd zijn, zijn er slechts 13 ingevulde enquêtes retour gekomen. ,,Dat is onvoldoende om er een duidelijke conclusie uit te halen,” zegt Van den Bosch. Vanuit het oogpunt om een aanspreekpunt te behouden in het centrum is volgens de wethouder het hebben van een Centrummanager belangrijk, ook om de reclameheffing te kunnen continueren waardoor ook de winkelketens meebetalen aan evenementen.

Stimuleringssubsidie

De commissie Samenleving voelt er niet veel voor om de stimuleringssubsidie, die de gemeente gedurende drie jaar heeft gegeven, te continueren. ,,Waarom zou dit uit gemeenschapsgeld gefinancierd moeten worden?” zegt Leo van der Velden. Het college is nu aan zet. ,,We nemen alle input mee,” zo besluit Van den Bosch. Nu de toekomst van het Centrummanagement Ermelo terug is gestuurd naar de tekentafel, dient zich direct een probleem aan voor de oprichting van de Organisatie Promotie Marketing Ermelo (PME). Hierin is het Centrummanagement namelijk een partner. ,,Deze onderwerpen zijn ons inziens dan ook nauw met elkaar verweven,” zeggen een aantal raadsleden tenslotte. Wethouder Jan van den Bosch werd nog wel aangesproken over de afronding van de herinrichting van de Stationsstraat. ,,De straat heeft meer dan 10 miljoen gekost," zegt Van der Velden. ,,Er moet nog een en ander afgerond worden. Dat is echt onacceptabel." Jan van den Bosch meldt dat die afronding volgend voorjaar zal plaatsvinden. ,,We willen dat in een keer voltooien."