Stankoverlast zorgt voor vragen bij plannen Driehoek 

ERMELO - Het gebied De Driehoek is een gebied in Ermelo dat nog niet voorzien is van een geactualiseerd bestemmingsplan. De bestemmingsplannen zijn zeer oud en een actualisatie van de bestemmingsplannen is noodzakelijk. Toch ging dit dinsdagavond stroperig. De commissieleden hebben uiteindelijk afgedwongen dat de toekomstplannen van het bedrijf Tomassen Duck To uit het bestemmingsplan De Driehoek zijn gehaald.

Het college werkt momenteel aan de actualisatie van het bestemmingsplan De Driehoek, dat dateert uit 1979. De Driehoek ligt ten noordwesten van de kern Ermelo en wordt gekenmerkt als een gemengd landelijk gebied met een gebruik dat varieert van wonen, recreatieterreinen en horeca tot bedrijvigheid. Het gebied wordt omsloten door de Kolbaanweg, de Oude Nijkerkerweg, de Julianalaan en de Fokko Kortlanglaan. Even leek het hele voorstel van het totale plan, dat verder gaat dan alleen de plannen van Tomassen Duck To, uit te stellen. Maar dat zou een te grote consequentie hebben voor de andere initiatiefnemers. Wethouder Jan van den Bosch betreurde de keuze van de commissie, maar was bereid de eendenslachterij eruit te lichten. Het toekennen van de nieuwe vergunning voor Tomassen kan namelijk nog op zich laten wachten. ,En dat zorgt voor veel onzekerheid ten opzichte van andere belanghebbenden.”

 Overname

Eind 2016 nam Gertjan Tomassen het bedrijf VSE uit Harderwijk over. Sindsdien worden er aanzienlijk meer eenden geslacht dan waarvoor er vergunning is verleend. Omwonenden zijn met name de stankoverlast zat en maakten tijdens de commissievergadering bezwaar. Financieel directeur Gerard Elbertsen: ,,We worden aangekeken op vermeende stankoverlast. Dit is echter nog nooit aantoonbaar gemaakt.” Het bedrijf zit al 54 jaar op deze locatie gevestigd en de ondernemer is een voortrekker op het gebied van duurzaamheid. ,,Daarbij hebben we onlangs een nieuwe luchtwasser geïnstalleerd en er komt nog een hoge schoorsteen om kans op overlast te verminderen,” aldus Elbertsen. Voor 1 februari moeten alle papieren ingeleverd zijn voor de aanvraag van een nieuwe milieuvergunning. Toch zijn deze maatregelen niet voldoende om de commissie Infra en Ruimte nu al een integrale afweging te laten maken.

Hugo Weidema (VVD): Wij zouden dit compleet door willen schuiven en dit integraal willen behandelen na 1 februari. ,,De nieuwe vrieshal is een ruimtelijk verantwoorde uitbreiding. Deze past binnen de huidige vergunning,” stelt Van den Bosch. ,,Hoe dan ook, het is de hoogste tijd dat we hier een nieuw bestemmingsplan gaan vaststellen.” Toch gaat het plan niet in zijn geheel door naar de raadsvergadering van 1 februari. ,,De meerderheid van de commissie vraagt om integraliteit van het hele plan met behandeling in een later stadium,” stelt Hugo Weidema. De wethouder heeft uiteindelijk gekozen om de plannen van Tomassen eruit te halen om algehele uitstel te voorkomen.