Geschiedenis Gereformeerde politiek Ermelo te boek gesteld

Ermelo – Dinsdagavond 13 februari presenteerde fractiesecretaris Pieter Stam een jubileumboek wat verschijnt ter gelegenheid van 70 jaar SGP kiesvereniging in Ermelo. Uit talloze bronnen heeft hij bekende en onbekende feiten en gebeurtenissen overzichtelijk op een rijtje gezet.

Het rijk geïllustreerde boek beschrijft de geschiedenis van de SGP-politiek, van de oprichtingsvergadering in 1949 tot de, mede door de SGP georganiseerde avond over drugs. Opvallend is dat de SGP al tien jaar voordat de kiesvereniging werd opgericht, vertegenwoordigd was in de gemeenteraad. In 1939 trad P. van ’t Slot toe tot de gemeenteraad, terwijl de kiesvereniging pas in 1949 werd opgericht. Dit had alles te maken met het feit dat Ermelo en Nunspeet indertijd één gemeente (Ermelo) vormden. Ook is het bijzonder dat het Tweede Kamerlid en de latere senator ir. C.N. van Dis sr. na de Tweede Wereldoorlog korte tijd een Ermelose SGP-zetel heeft ingenomen. Tegelijk was toen het landelijke SGP-partijbureau in Ermelo gevestigd. Voorzitter Jowan Heres kreeg dinsdagavond het eerste (concept)exemplaar overhandigd.

Boeiende presentatie

Tijdens de goed bezochte ledenvergadering waren meerdere oud (bestuurs)leden aanwezig. In een boeiende presentatie nam Stam de leden mee in een reis vanaf 1939. De SGP mocht éénmaal een wethouder leveren in de persoon van A. Lobbezoo. Het huidige raadslid Frans Snoek heeft verreweg de meeste politieke ‘dienstjaren’. Hij vertegenwoordigt al meer dan 30 jaar de SGP. Ook komen in het boek oud bestuursleden en redactieleden aan het woord. Pieter Stam heeft eerder de geschiedenis van de SGP in Soest-Baarn-Eemnes in boekvorm uitgebracht. Hij woont sinds 2016 in Ermelo. Tijdens een fractie­vergadering kwam spontaan het idee naar voren om een geschiedenisboek te schrijven. Stam was bereid de pen ter hand te nemen. Uit het boekje blijkt dat hij nu bij de echte kenners van de Ermelose geschiedenis behoort. Het boek, wat zich nu nog in een conceptfase bevind, zal na de verkiezingen worden uitgebracht.