Lijsttrekkers leggen kaarten op tafel

ERMELO – Staat het CDA Ermelo woensdag aan de zijlijn als er een nieuwe coalitie wordt gevormd? Dat lijkt hét grote nieuws van het gisteravond gehouden lijsttrekkersdebat. Op de vraag wie met welke partij een college wil vormen, legde Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) haar kaarten op tafel. Met enige verontschuldiging naar haar buurman Sarath Hamstra meldde Knoppert te gaan voor een coalitie zonder het CDA.

Ook Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) wil deel uitmaken van een nieuwe coalitie zonder het CDA, de partij die al sinds mensenheugenis minimaal een wethouder levert. ,,Wij stellen voor om het ditmaal met lokale partijen te vormen,” stelde Van der Knaap. Hamstra (CDA Ermelo) was verrast door de stellingname. ,,Wij sluiten niemand uit,” antwoordde hij toen hem de vraag werd gesteld wie volgens hem in de coalitie zouden moeten. ,,De kiezer moet eerst zijn stem uitbrengen. Dat is nu belangrijk,” zei hij na afloop. Het CDA, nu de grootste partij met zeven zetels, lijkt geen 'vrienden' te vinden bij de andere partijen. Alleen de ChristenUnie, die nu ook in de coalitie zit, wil met het CDA verder. Deze conclusie werkte bij velen nog even door.

Vuur

In een goed gevuld theater gingen zeven lijsttrekkers, onder leiding van presentatoren Jan Hoogenberg (Bibliotheek Noordwest Veluwe) en Germa Greving (museum Het Pakhuis) elkaar verbaal te lijf. In de zaal waren nogal wat zwevende kiezers. Het debat begon een beetje tam, maar toen Desirée Meijsen (Ermelo Liberaal) mensen in de bijstand visualiseerden als een kaartenbak, kwam er vuur. ,,Wie kan werken, moeten we aan het werk helpen," zei Folkje Spoelstra (ChristenUnie). ,,Maar dat is niet voor iedereen realistisch. Denk aan psychiatrische patiënten." Meijsen, die haar stelling enigszins nuanceerde, bleef vasthouden aan het feit dat de kaartenbak leeg moet. ,,Dan moet daar harder aan getrokken worden.”

Woningbouw

Ook de stelling om goedkope woningen te subsidiëren leverde een pittige discussie op. Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) vond dat het CDA verontschuldigingen moest maken omdat er veel geld is uitgegeven zonder dat er echt sociale woningbouw gerealiseerd is. Volgens hem gaat er veel geld naar projectontwikkelaars. Dat had gebruikt kunnen worden om jonge mensen op de woningmarkt te helpen. Hamstra (CDA Ermelo) meldde dat er veel gerealiseerd is, alleen nog niet genoeg. Alle partijen weten dat hier nog een grote taak ligt voor de komende periode. Herma van der Weide (VVD Ermelo) vindt overigens dat hier ook een belangrijke taak voor woningcorporatie Uwoon ligt. ,,We willen samen met Uwoon kijken of we op een of andere manier doorstroming kunnen verwezenlijken. Er zitten mensen in goedkope woningen die dat helemaal niet meer nodig hebben.” Ook wil ze dat Ermelo open staat voor andere opties als Tiny Houses. ,,Die projecten zie je overal in het land."

Weinig ruimte

Soms pakten de debaters hun kans, negeerden ze de stelling en maakten ze hun statements. Zo leidde een discussie over massatoerisme naar een eventuele koopzondag en werd het thema woningbouw veranderd om het debat over het nieuwe zwembad te voeren. Dat zwembad en met name de glijbaan werd ook ter discussie gebracht door Bram Burgraaff die vanuit het publiek dit onderwerp aan de kaak stelde. Ook een van de initiatiefnemers van de petitie Bezorgde Burgers, Ruud Krouwel was van de partij. Hij sprak nogmaals zijn zorg uit over het feit dat veel burgers zich niet gehoord voelen. Hij kreeg bijval vanuit het publiek. Toch was er nauwelijks ruimte om hierover door te praten. ,,Ik vind het jammer dat deze debatten dichtgetimmerd zitten en dat er weinig ruimte is om met het publiek in gesprek te gaan,” zei hij na afloop.

Zwevende kiezers

Voor de meeste politici zit de campagne er nu op. ,,Even afkicken,” zei Knoppert. Spannend wordt het wat de kiezer woensdag gaat beslissen. Of de zwevende kiezers tijdens het debat iets wijzer is geworden, valt te bezien. De debatleiders vroegen het publiek na afloop of er nog 'zwevers' waren en veel mensen in het publiek staken hun hand op; misschien wel meer dan aan het begin van de avond.