‘Mobiliteit is een proces van lange adem’

ERMELO - Bijna dagelijks is er file op de A28; bij Hoevelaken, Harderwijk, maar ook richting Zwolle loopt het in de spits vast. Volgens Tweede Kamerlid Eppo Bruins doet de overheid momenteel onderzoek om dit probleem aan te pakken. Maar hoe lang moeten de Veluwse gemeentes nog wachten tot er een oplossing komt?

Vrijdagavond was er in De Dialoog een bijeenkomst over mobiliteit. Dit initiatief kwam van de ChristenUnie Ermelo. Duidelijk was dat men inmiddels in Den Haag wel de problematiek van de A28 in beeld heeft, maar dat er al een schema voor de uitvoering van infrastructurele plannen vol zit tot 2030. Volgens Marcel Companjen, wethouder in Harderwijk, moet de verkeersproblematiek vooral opgelost worden door meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Prioriteit

Uit de dialoog tussen Statenlid Dirk Vreugdenhil en Eppo Bruins bleek al snel dat het Rijk de A28 niet al te hoge prioriteit geeft. ,,Wij moeten bij dit soort projecten veel provinciaal geld inleggen, terwijl de provincies in het westen dat niet hoeven,” stelt Vreugdenhil. ,,In het oosten van het land gaan infraprojecten daardoor moeilijker.” De CU-politicus noemt als voorbeeld de doortrekking van de A15 vanaf Ressen en de verbreding van de A12 bij Duiven en Zevenaar. Hierbij heeft de provincie ook diep in de buidel getast, maar dat project wordt dan ook binnen enkele jaren afgerond.

Lobby

Lokale politici begrijpen niet waarom het zo lang moet duren. Met de provinciale verkiezingen voor de deur wordt deze vraag veelvuldig gesteld. Vreugdenhil: ,,Het gaat om rijkswegen en in Gelderland moeten we dus met provinciaal geld de knooppunten oplossen. Dat houdt een keer op.” Volgens het Tweede Kamerlid Bruins is er letterlijk te weinig aandacht voor deze verkeersproblematiek. Zijn wens zou zijn dat de A28 verbreed zou worden, maar ook is hij niet blij met de snelheid van 130 km/uur. ,,Eigenlijk is er slechts één keer per jaar de mogelijkheid om te lobbyen. Degene die het hardst roept …” Zij voorstel is om ook in de Tweede Kamer de A28 hoger op de agenda te krijgen. ,,Dit is een kwestie van lange adem. Maar daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”