Kleijnen wil maatwerk met PGB

ERMELO – De overheid zet in op zelfstandigheid van mensen. ,,Dan moeten we inzetten op maatwerk mét PGB," stelt raadslid Alex Kleijnen van Progressief Ermelo. ,,Ik weet dat er een hoop is gerotzooid, maar ik denk dat we vanuit de gemeente daar beter op kunnen letten." Vanuit zijn werk als maatschappelijk werker kent hij situaties van dichtbij.

Kleijnen is dan ook voor een goed, lokaal beleid. ,,Voorbeelden genoeg, maar we moeten niet op individuele gevallen beleid maken," vertelt de medewerker van GGz Centraal. ,,Casussen zijn voor het college." Hij voelt zich helemaal thuis in de Ermelose raad. ,,Ik zeg wel: Ermelo kan niet zonder maatschappelijk werker in de politiek." Kleijnen vindt dat de raad een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving. ,,En daar horen mensen uit de zorginstellingen bij."
Morgen gaat iedereen naar de stembus en ook voor Progressief Ermelo wordt het een spannende dag. ,,Ik vind dat Laurens Klappe zijn klus moet afmaken," zegt het raadslid. ,,Hij heeft het voorbereidende werk gedaan en er staat een grote klus voor de volgende raadsperiode. Daar kan Laurens zijn opgedane kennis goed bij gebruiken." De transities die gepland staan voor 2015 brengen grote veranderingen mee voor de portefeuille Samenleving. ,,Nu het rijk zoveel gekort heeft op welzijn moeten we niet nog meer bezuinigen. Dat heeft Den Haag nu al gedaan. Ik denk dat we ons vaker de vraag moeten stellen: Wat is leidend? De zorg of het geld?" Kleijnen is heel stellig. ,,Misschien moet er wel extra geld beschikbaar worden gesteld uit algemene middelen."

Korter lijntje

Het PE-raadslid wil dus graag vasthouden aan het PGB. ,,Ja, ik denk door mensen met hulp thuis te laten wonen en ze financieel te helpen, zijn we een stuk goedkoper uit dan de dure bedden in een instelling." Kleijnen denkt met het overhevelen van de indicatiestelling naar de gemeente, dat het ook minder fraudegevoelig is. ,,Ik denk, doordat het lijntje korter is er meer controle is." Kleijnen:,,De zorg is mijn ding. Als we zo zorg op maat kunnen leveren, krijgen de mensen het zoals ze het zelf willen en het scheelt in de financiën."