Basisschoolleerlingen lopen voorafgaand aan HME voor Ghana

ERMELO - Vorig jaar is een connectie gelegd tussen lagere scholen in Ghana, Ermelo en het loopevenement in Ermelo, de Week van de HME. Ook dit jaar gaan basisscholen in Ermelo en Ghana hardlopen. Om elkaars leven beter te leren kennen, legden leerlingen van de Bernhardschool contact met hun leeftijdsgenoten in Ghana.

Dick Haan, gepensioneerd cardioloog, draait zijn hand niet om voor een presentatie voor groepen vijf tot en met acht van de Bernhardschool in Ermelo. Hij is als voorzitter van Support4Ghansekids wel wat gewend. De enige zorg betreft de internetverbinding met het dorpje Fetentaa in Ghana. ,,Internet in Afrika is anders dan in Nederland. Ik hoop dat de techniek ons niet in de steek laat want we gaan zo dadelijk als klas in Ermelo een klas in Ghana leren kennen. Elf lagere scholen lopen in de week voorafgaand aan het loopevenement HME op 4 juni een kilometer hard. Dat betekent in Ermelo ruim duizend kinderen en in Ghana een dubbel aantal. Een prachtige sportieve uitdaging die ze met elkaar aangaan. Vijf van de elf scholen in Ermelo hebben er een sponsorloop aangekoppeld. De gehele opbrengst gaat naar een project in Fetentaa voor een goede watervoorziening en sanitair op de scholen. Vandaag leren de leerlingen elkaars situatie kennen. Als internet het toelaat althans.”

Interesse

Na een dikke tien minuten uitleg over het waterproject zijn de kinderen toe aan het echte werk. Een internetverbinding wordt opgezet en met enig vallen en opstaan hebben ze contact. In het begin is het wat onwennig en even inspelen op de haperende verbinding, maar na een minuut of vijf worden er over en weer vragen op elkaar afgevuurd. Haan leidt de de gesprekken, vertaalt waar nodig en de kinderen raken meer en meer geïnteresseerd in elkaar. Na afloop is iedereen enthousiast: ‘Dit is toch geweldig om mee te maken?’ Haan vond het ondanks de soms haperende verbinding meer dan geslaagd. ,,In de week voor 4 juni gaan ze hardlopen. Dat organiseert Interactie Sportbedrijf Ermelo waarbij de mensen van de HME hen met raad en daad bijstaan. Zij leveren bijvoorbeeld de tijdregistratie van de vele loopjes die her en der in Ermelo plaatsvinden. Van de hei tot het Indianenbos en van een schoolplein tot een stukje weiland. Ook wij van de Rotaryclub Ermelo die het waterproject dragen, zullen ons steentje bijdragen. In Ghana wordt alles georganiseerd door de lokale mensen. Vorig jaar hebben we hen geholpen, onder meer met medailles, maar dat is nu allemaal lokaal geregeld. Ook dat stimuleren we want met alleen de hand ophouden wordt men niet wijzer.”

Kidsrun

Los van het gegeven dat alle basisscholen in Ermelo in de week voor de HME gaan hardlopen, zal er op zaterdag 4 juni ook de Mulderij Kidsrun worden georganiseerd. Kinderen die daar meedoen ontvangen de dubbel zware jubileummedaille en een ijsje van cafetaria ’t Hoekje. Die Kidsrun is 1300 meter lang en start om 15.15 uur. Inschrijven is nodig en kan via www.halvemarathonermelo.nl of op de dag zelf.