En, weer een hardloopfeestje in Ermelo

ERMELO - Gistermiddag liepen 430 leerlingen van Christelijk College Groevenbeek alsnog de Onderweegs & de Groot vijf kilometer van de HalveMarathon Ermelo. En het werd onverwachts een groot feest. Elke leerling had zijn of haar eigen motivatie, van snel tot meer wandelen dan lopen maar met de finish in zicht gingen alle remmen los.

Normaal gesproken hadden deze leerlingen in de week voor de Halve Marathon van Ermelo gelopen maar door een noodlottig ongeval van een leerling werd dit toen afgelast. Omdat met name de leerlingen van de sportklas wel moesten lopen voor een cijfer, had de organisatie van de HME samen met de sportleerkrachten een parcours uitgezet en een heus start- finish deel opgebouwd inclusief tijdregistratie met behulp van chips. Om 13:30 uur gingen 69 leerlingen van de VMBO van start. De snelste tijd werd gelopen door Daan Liibaan in 21.19 en iedereen was binnen veertig minuten binnen. De lopers werden binnengehaald door Frank Smeding die iedereen de laatste meters deed zweven met zijn opzwepende aanmoedigingen. Na de finish ontving iedereen de jubileummedaille die beschikbaar was gesteld door Midden Nederland Makelaars en een appel, banaan en flesje water van PLUS Berntsen. De eerste drie meiden en jongens werden gehuldigd en ontvingen een
cadeaubon van Intersport Ermelo.

Wandelen

Om 14:30 uur drie gingen er 370 leerlingen van HAVO/VWO het parcours op. Volgens sportdocente Esther Lely een spannend moment. ,,Het was een hele toer ze allemaal op tijd uit de klas te krijgen, de chips op naam te verdelen en te zorgen dat ze die dingen aan hun schoenen deden, maar iedereen gedroeg zich voorbeeldig en de snelsten stonden dan ook al snel vooraan.’’ Een groepje van zes leerlingen wilden perse onder de 20 minuten lopen, maar kwamen na tien minuten bedrogen terug naar de finish. Er was een bordje omgedraaid en men was verkeerd gelopen. Toch smeekten ze bijna om opnieuw te mogen beginnen met hun recordpoging en de tijdregisseur bleek flexibel. Gelukkig maar, want één van hen, Noam Nijeboer liep 18.19. Bijzonder, omdat hij op 4 juni ook al de Nero Halve Marathon had uitgelopen. De langzaamste deed er meer dan een uur over, maar ook hier was het de laatste honderd meter volle bak. Lely was na afloop opgelucht en super enthousiast. ,,Petje af voor alle leerlingen hoor. Ze moesten van ons meedoen, ook al was je geblesseerd. Dan mochten ze wandelen. Kijk om je heen, iedereen is vrolijk, blijft op elkaar wachten en elkaar aanmoedigen en is happy. Het is echt super goed georganiseerd. Dit smaakt naar meer.’’ De snelste drie van het eerste, tweede en derde jaar werden gehuldigd en het bleef nog lang gezellig op en rond het finishterrein.

Record

Na afloop van deze loop bleek dat er uiteindelijk in totaal meer dan 1400 lopers meededen aan het HME evenement van zaterdag 4 juni en bij Groevenbeek. Dit staat nog los van de zes basisscholen die ook hardgelopen hebben op- of rondom school. Een absoluut record voor Ermelo. Er zal donderdag worden geëvalueerd want hoewel de organisatie is bedolven onder de complimenten, vinden ze dat het in detail altijd beter kan.