Korfballers kijken terug op goed zaalseizoen

ERMELO - Het contrast tussen de laatste zaalwedstrijd van vorig seizoen en die van dit jaar kon bijna niet groter voor Dindoa. Vorig jaar een bloedstollend tweeluik tegen Spirit voor het kampioenschap in de eerste klasse, dit jaar een voor Dindoa nietszeggend potje in Heerenveen. Maar ook als de wedstrijd er niet meer toe doet, moet je je als ploeg op kunnen laden en prestaties leveren. Dindoa kon een tweede plaats veiligstellen als promovendus, dus er was wel degelijk iets om voor te spelen. Bovendien was tegenstander Heerenveen nog niet verzekerd van handhaving, dus de thuisploeg trad sowieso met het mes tussen de tanden aan.

Nadat het tweede een mooie comeback in de tweede helft verzuimde om te zetten in een overwinning (22-21 verlies), was het de beurt aan de beide hoofdmachten. Dindoa kende een gewijzigde opstelling. Saskia Lieman begon op de bank wegens afwezigheid op trainen deze week en daarom was er een basisplaats voor Nannet van Staveren. 'Nant' zou een puike wedstrijd spelen en vier keer scoren. De vakken waren ook gewijzigd. Eerste aanval: Jonathan van der Beek, Bjarne Sinneker, Daphne van den Berg en Aniek Odding. Het andere vak: Lars van der Velde, Roy van Boven, Karianne van der Velde en dus Nannet van Staveren.

Scherper

Heerenveen kwam scherper uit de startblokken en pakte een 3-1 voorsprong. Opvallend was het enorme aantal vrije worpen dat de scheidsrechters aan beide partijen toekenden in de openingsfase. Onder de korf werd weinig fysiek contact getolereerd. Een gele kaart werd zelfs getoond aan een speelster van Heerenveen die wat ongelukkig een slaande beweging maakte bij het uitverdedigen. De toon was gezet. Dindoa kon in de eerste tien minuten maar moeizaam herhalen. Heerenveen heeft vier mannen die duidelijk beter te eten hebben gekregen in hun jeugd dan het Ermelose herenkwartet. Puntje van evaluatie voor de jeugdopleiding: meer schoppen onder de kont en spinazie voor de boys, of regelmatig op trainingskamp in de frisse Friesche lucht! Het restant van de eerste helft kende eenzelfde beeld als de eerste tien minuten. Geen groot verschil in score, maar Heerenveen wel steeds met het initiatief. Kort voor rust kon dat echter nog worden rechtgetrokken door de bezoekers, waardoor de thee werd opgezocht bij een 13-13 stand.

Basic en solide verdedigen

In de kleedkamer van de bezoekers leefde het idee dat Heerenveen nog prima verslagen kon worden. Basic en solide verdedigen was het devies, want onder druk zou Heerenveen lastiger tot scoren komen. Allemaal leuk bedacht, maar de praktijk bleek weerbarstiger. Heerenveen buitte het reboundoverwicht ook in de tweede helft goed uit en dwong daardoor fouten in de Ermelose defensie af. In het begin bleef Dindoa aardig bij, maar in het laatste kwart van de wedstrijd wist Heerenveen een gat van vier te slaan, dat onoverbrugbaar bleek voor Dindoa. Saskia Lieman en Boaz Poppe vielen nog in, maar ook zij konden niet voorkomen dat de Friezen na het laatste fluitsignaal hun Proud to be fout-feest konden aftrappen met een klinkende en terechte overwinning. Felicitaties naar Heerenveen voor de handhaving. Dindoa kan zelf terugkijken op een heel succesvol zaalseizoen.