Met plezier op de fiets in Ermelo

ERMELO - In 2015 vierde de Veluwse Wieler Vereniging haar 40 jarig bestaan. De vereniging is in die veertig jaar uitgegroeid tot een club met meer dan driehonderd leden. De jubileumcommissie vond het tijd voor een jubileumboek.

Er werd in april een jubileumcommissie ingesteld die vol enthousiasme zich in de geschiedenis van de vereniging storten. Er werden (oud)leden geïnterviewd, er werden oude foto’s en krantenartikelen bekeken en alle 318 clubbladen werden doorgeworsteld. Al dit werk heeft geresulteerd in een Jubileumboek over de veertig jaar Veluwse Wieler Vereniging van zeventig pagina’s op A-4 formaat. Een boek zoals een jubileumboek moet zijn: veel foto’s en een dwarsdoorsnede van allerlei nieuws van en over de leden en de vereniging. De redactie werd gevormd door Tanya Pit, Erik Kleinrensink en Walter Dunsbergen met ondersteuning van Femke Overmars en Gerard van Wijk. Het eerste exemplaar van dit jubileumboek werd tijdens het grote jubileumfeest aangeboden aan Herman Huisman, mede oprichter van de VWV.

Hoe het begon

Vanwege de vele Hollandse successen bij het wielrennen, besloten een aantal Ermeloërs dat er ook in Ermelo maar eens gefietst moest gaan worden. Op 25 augustus 1975 werd de oprichtingsvergadering gehouden in café De Veluwe van Krijn Kievit. Die eerste vergadering waren er al 28 aanwezigen en die werden allemaal ingeschreven al lid van de Veluwse Wieler Vereniging. Binnen een half jaar groeide het ledenaantal tot ruim tachtig, de contributie is in de beginjaren vastgesteld op twaalf gulden per kwartaal. De vereniging groeit en de activiteiten groeien mee. Zo wordt er in 1977 de eerste buitenlandreis georganiseerd: zestien leden gaan mee naar Luxemburg. Sinds 1978 organiseert de VWV de avond fietsvierdaagse in Ermelo. Er worden technische avonden georganiseerd, veilig rijden avonden en diverse toertochten. De club groeit gestaag door wat resulteert in deelname aan en de organisatie van meerdere toer- en veldtochten. Ben Midden doet de PR voor de VWV: ,,Toen ik in 2009 met pensioen ging, reed ik al een jaar of vijftien op de mountainbike. Ik had echter niets met racefietsen. Een collega en ik besloten om toch te gaan racefietsen en ik kocht een tweedehands Koga en we zijn begonnen. Mooie tijd. Een tijdje later werd ik door het bestuur gevraagd om de PR te gaan doen.’’ Midden is trots op de vereniging en hij stopt er veel tijd in. Publiciteit is immers belangrijk om zichtbaar te zijn, maar ook om nieuwe leden te krijgen. Daarnaast moet een vereniging zich in de tijd ontwikkelen. ,,Ik heb afgelopen periode, samen met de penningmeester een cursus van de NTFU (Nederlandse Toerfiets Unie) gevolgd: besturen met visie. Daaruit hebben we een aantal zaken opgepakt om uit te werken. Zo hebben bijvoorbeeld alle leden een formulier ontvangen waarmee we vragen om informatie te geven over hun interesses, vaardigheden en zo, zodat we een beeld krijgen wat onze leden in huis hebben. Dit gaan we ook gebruiken voor de toekomstige kaderwerving.’’ Er is veel, heel veel te vertellen over het verleden, heden en toekomst van de vereniging en Midden lijkt daar de aangewezen persoon voor. Hij weet veel, doet veel en praat veel. Meer dan in dit artikel kan worden vermeld.

Rabo DiDatochten

Befaamd zijn de Dinsdagavondtochten, aangeduid als Rabo DiDatochten. Deze fietstocht voor de recreatieve fietsers wordt al zo’n 35 jaar op de dinsdagavonden georganiseerd door de VWV. Het zijn afwisselende routes rondom Ermelo met een lengte tussen de 25 en 30 kilometer, zodat iedereen kan deelnemen. Vorig jaar werd zelfs de 75.000e deelnemer gehuldigd. De laatste jaren richt de vereniging zich vooral op het jeugd- en damesmountainbiken. Midden: ,,Dit loopt goed en gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Daarnaast zijn we ook bezig met clinics op basisscholen om kinderen kennis te laten maken met het fietsen. Daarvoor hebben we enkele mountainbikes beschikbaar die ze eerst kunnen lenen.’’ De Veluwse Wieler Vereniging is zeer levende vereniging, of zoals het bestuur zelf zegt: ‘een vereniging met enthousiaste en actieve leden in alle leeftijdscategorieën, die veilig en verantwoord genieten van de wielersport’