Ermeloërs 'vieren' Via Gladiola

ERMELO – De 102e Vierdaagse van Nijmegen zit er op. In de brandende zon, dat wel. Veel wandelaars en zelfs toeschouwers hebben vandaag heel veel last gehad van de warmte. 41.006 deelnemers liepen de wandeltocht uit, waaronder ook de door Ermelo van NU gevolgde Ermeloërs.

Dingo Kist (53) voltooide vandaag zijn achtste Vierdaagse. Elbert Epe (60) heeft ‘de 13e keer 200 kilometer in de knip’. ,,Zo, de 200 km van Nijmeegse zitten er weer op. Super weer, super feest, mooie 4-daagse. Nijmegen bedankt!’’ zegt hij. Bas van der Mooren (61) liep zijn vijfde Nijmeegse Vierdaagse uit. Van der Mooren: ,, Prachtige 4e dag. Route van 50 km ging ook naar Grave en van daar met een omweg naar Cuyk. Daarna was het nog maar 13 km hoewel het toch wel aardig warm werd. Bij de finish ingehaald door vrouw Jacolies en zoon Jarno, dat vind ik nou een van de hoogtepunten van vandaag.’’ Docent Han Wilhelm (60) vond het een mooie wandeling. ,,Een grootse intocht die eigenlijk in Beers al begon. Om ca. 16.00 uur mijn 31e kruisje opgehaald. Ik heb deze dagen weer voldoende getraind voor de 103e Vierdaagse.’’ De neven Chris (17) en Richard (22) van Buuren behaalden ook de Via Gladiola, waar ze werden opgewacht door familie en vrienden. Voor Chris was het zijn derde Vierdaagse, neef Richard liep voor de tweede keer mee.

 De Dames

Natuurlijk haalde ook Etelka Oortwijn (42) de finish. ,,Het 11e kruisje is binnen én ook nog een mooie bedrag voor Alzheimer Nederland opgehaald (€ 665,00)! Trots en dankbaar! Dank aan alle sponsors en supporters die mij deze fantastische 4-daagse hebben gesteund! Het was geweldig.’’ De andere Ermelose dame, Marian van Soolingen (68), begon met een verzwikte voet. Hoewel ze dagelijks de finish bereikte, ging dit niet altijd even gemakkelijk. Maar het is een doorzetter, een kanjer. ,,Het is me gelukt, zo blij. Mijn voet is pijnlijk, maar morgen gaat dat weer beter. Gewoon doorlopen en niet nadenken hoppa voor 13.00 uur binnen en gingen pas tegen kwart voor 8 weg. Ik ben zo blij zo blij. Ik kan wel huilen van blijdschap want dit had ik echt niet verwacht.’’ Van Soolingen haalde uiteindelijk haar 23e kruisje op.

Feiten

Het Rode Kruis had vandaag volgens de organisatie haar vol aan klachten van oververhitting. Op de tribunes langs het parcours van de feestelijke intocht door de Sint Annastraat vielen diverse toeschouwers flauw vanwege de brandende zon. Het Rode Kruis prikte de afgelopen week meer blaren geprikt dan in de vorige editie van de Vierdaagse: zo’n 6.076 paar voeten zijn verzorgd en er werden in totaal 18.560 blaren geprikt of behandeld. Zo’n tweeduizend meer dan vorig jaar. Bijna een derde van de deelnemers doet voor de eerste keer mee met de Vierdaagse. De 40 km is verreweg de meest populaire afstand van het wandelevenement. Van de ruim 47.000 mensen die stonden ingeschreven, koos namelijk 25.000 wandelaars voor deze afstand. Het deelnemersveld bestaat voor ongeveer 58 procent uit mannen en 42 procent vrouwen. Van de negentig plussers die meeliepen in de Vierdaagse hebben er drie de finish helaas niet gehaald. Recordhouder Bert van der Lans (86) uit Nijmegen finishte vandaag voor de 71e keer op de Via Gladiola.