John en Jaap: gewoon twee jongens uit Horst

ERMELO – Zaterdag staan John Dooijewaard (45) en Jaap de Vries (55) nog eenmaal als trainer voor de selectie van DVS’33 Ermelo. De Derde Divisionist speelt uit in Sassenheim. Daarna moeten ze zich weer voegen in de rol van assistent-trainer omdat er een nieuwe hoofdtrainer is aangesteld. Maar dat is zeker geen probleem voor deze jongens uit Horst.

We zitten in de trainerskleedkamer, na een trainingsavond. ,,Zo gaat dat bij ons, na de training een lekker biertje, pakken we het bord er bij en discussiëren we over hoe we zaterdag gaan voetballen,‘’ lacht John Dooijewaard. De twee trainers hebben allebei wel iets andere ideeën over voetbal, maar daar komen ze elke keer wel samen uit. Het verschil zit niet in het spelletje, het systeem ,maar meer in de keuze van spelers en de benadering en houding in het veld. Dooijewaard is al vijftien jaar bezig met het trainerschap, De Vries is er paar jaar tussen uit geweest, maar qua inzicht varen ze beiden op de ervaring uit de praktijk. Dooijewaard: ,,We kennen elkaar al bijna ons hele leven, de combinatie van ons is goed, de een wat rustiger de ander wat emotioneler, maar beiden de zelfde kijk op voetbal, vullen elkaar goed aan.’’ ,,Al ben ik er tussen uit geweest, ik bleef wel altijd met voetbal bezig,’’ vertelt De Vries. ,,Ik keek soms wel 5-6 wedstijden in het weekend. Met het trainen nu is het wel anders, blij dat ik even geen voetbal hoeft te kijken.’’ Op de bank thuis is toch anders dan op de bank op het veld. De Vries: ,,Natuurlijk, je kijkt met een bepaald oog naar de wedstrijd. En je moet het wel met 200 % doen, scherp blijven, anders gaat het niet lukken.’’ ,,Ja, je kijkt wel op een heel andere manier naar het spelletje dan vanaf de tribune,’’ vult Dooijewaard aan. ,,We kijken naar de bedachte systemen, of de spelers wel doen wat we hebben afgesproken enzo, terwijl vanaf de tribune meer naar mooi voetbal en resultaat gekeken wordt. En dat is prima hoor, maar wel lastig als wij dan aangesproken worden dat we het niet goed doen.’’ De Vries: ,,Voor de ploeg, de staf én de toeschouwers moet het resultaat goed zijn, dat willen wij ook allebei. En als dat gaat met mooi voetbal, helemaal prima.’’

Geur

Beide mannen zijn ‘mannen van DVS’33’. ,,Het ruikt hier naar voetbal, dat had ik als kind al,’’ vertelt De Vries. ,, Als je hier het terrein op loopt, zo onder dat bord door, en je ziet die velden vol met speler, dat vind ik gewoon mooi. En dat trekt ook spelers, publiek en sponsoren aan.’’ ,,We komen allebei uit Horst en daar wordt ook leuk gevoetbald,’’ meent Dooijewaard. En de prestatie is leuk, maar het moet vooral ook gezellig zijn er omheen Hier ook, maar dan net andersom: hoog niveau voetballen, goed met de jeugd bezig, het ademt aan alle kanten voetbal. En ze hebben het geluk dat het ook nog eens een gezellig vereniging is.’’ Toch is er de laatste jaren wel wat verandert bij de club, vinden ook de beide trainers. Dooijewaard: ,,Ik heb veel met de jeugd gedaan en er is in de loop der jaren wel veel verandert. Ook alle jeugdteams horen er nu bij, hebben allemaal een trainer, leiders en elk team is gesponsord. Dat was vroeger inderdaad anders. De organisatie is gewoon goed hier, dat is de kracht. En hoe groter de club hoe groter de organisatie, een bestuur, een TC, een BC een Jeugdcommissie, een technische jeugdcommissie een dit en een dat. En probeer dat maar eens allemaal op één lijn te krijgen, dat is ook best wel moeilijk.’’ DVS’33 is een club met een goede jeugdopleiding. Daar willen de beide trainers dan ook graag gebruik van maken. Dooijewaard: ,,We hebben een talentenpoule en daaruit hebben we vanavond een jongen laten meetrainen. Het is de insteek van ons allebei om ook eigen spelers uit de club proberen te laten doorstromen.’’ ,,En dat is voor zo’n jongen natuurlijk wel heel moeilijk, maar hij moet wel de kans krijgen om te spelen op hoger niveau. Hij moet gewoon minuten maken,’’ vult De Vries hem aan. ,,Desnoods stallen we hem een of twee seizoenen bij een andere club en houden zijn ontwikkelingen in de gaten. En als die dan sterk genoeg geworden is, halen we hem terug. Daar zij we allebei wel van, hoor.’’

Emotioneel

John Dooijewaard: ,,ik ben eigenlijk op voorspraak van de groep er bij gekomen. Ben wel direct ook, vinden ze ook wel fijn. Iets emotioneler, meer aanwezig dan Jaap. Jaap zit daar gewoon en analyseert en ik ben meer actief op zo’n moment. Dat zag je op de foto van vorige week waar Jaap in de stoel zit met z’n hand voor z’n gezicht en ik emotioneel sta te zijn. Echt een typerende foto zoals wij zijn.’’ Ze hebben veel plezier met z’n tweeën. Dooijewaard: ,,We halen heel veel plezier uit het feit dat we met die gasten aan de gang zijn en dat was onder Richard net zo. We komen binnenlopen en dan gaat het over de gekste dingen, behalve over voetbal. En na een tijdje wordt het bord er bij gepakt en dan zitten we te kijken zullen we dit doen of zullen we dat doen… En dat vinden wij natuurlijk het allerleukste wat er is. Je kunt natuurlijk ook assistent zijn waarbij de trainer zegt hoe de ploeg gaat voetballen en dan is er minder inbreng van de assistenten. En dat was bij Plug gelukkig anders, daar konden wij ook onze inbreng naar voren brengen.’’ ,,Je bent niet eindverantwoordelijk, je hebt een soort van vrije rol, maar je wordt er niet op afgerekend, zeg maar,’’ vult De Vries weer aan.

Deuk

John Dooijewaard: ,,De spelers krijgen ook een deuk van wat er gebeurt is, maar wij zijn wel degene die dan voor de groep staan en die spelers uit de negatieve spiraal moeten halen. Zaterdag hebben we echt ons best gedaan, we hebben in een hele korte tijd veel moeten doen, en dan besef je om half 5 dat je met 2-0 hebt verloren en op dat moment zakte bij mij wel de moed in de schoenen.’’ De Vries: ,,Ja vooral omdat je dan eigenlijk geen waardering krijgt voor datgene wat we de hele week hebben gedaan en hebben moeten doen. Terwijl dat niet zo is, hè? We hebben geen goede voorbereiding gehad, dus dan kun je winnen of verliezen, sterker nog, wij hoorden het zaterdag laat pas officieel. En dan weet je dat de patiënt ziek is. De jongens waren ook emotioneel geraakt, zijn er ziek van en dat zag je direct terug in de wedstrijd. Neem Basil, die krijgt een goal tegen en dat had hij nog nooit gehad. En dan zie je dat je niet de kwaliteit hebt die je anders in de ploeg hebt.

Rust

En nog is de rust niet weergekeerd, omdat donderdag bekend werd dat er een nieuwe trainer werd aangesteld. En omdat niemand deze man kent, is iedereen daar mee bezig: wie is die man, wat heeft hij gedaan?. Dooijewaard: ,,Die jongens zitten nu bij elkaar in de kleedkamer te googlen op de nieuwe trainer. We waren zo goed bezig om ons doel te bereiken, onze missie te behalen en mag je eigenlijk niet in paniek raken door dat ene verlies van afgelopen zaterdag, maar je mag misschien wel in paniek omdat je je trainer kwijt bent.’’ ,,We moeten hard werken om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en dat is niet niks. En, ja het zal moeilijk worden,’’ aldus De Vries. ,,Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten, we gaan ervoor. Zo staan we er beiden in, we hebben niet voor niets voor deze job gekozen en willen het goed afmaken.’’ Zaterdag spelen: we gaan wel wat poppetjes wisselen, maar hebben één doel: we gaan zaterdag winnen!