DakarRally dit jaar door Saudi-Arabië

ERMELO - Ermeloër Bram van Winkoop is vandaag vertrokken vanaf Schiphol en op weg naar Saudi-Arabië. Hij is lid van het team Maxxis van de broers Tim en Tom Coronel die deelnemen aan de zwaarste rally ter wereld: de Dakar Rally. De 23-jarige planner is voor de eerste maal actief in de Dakar Rally.

De tweeling Coronel hebben bijna het hele jaar aan hun auto gewerkt, eigenlijk al vanaf de terugkomst in Nederland van de vorige Dakar. Een grote lijst met verbeterpunten is de afgelopen tijd afgewerkt en die aanpassingen maken de wagen nog weer beter dan vorig jaar in Chili. Niet voor niets hebben de broers hun wagen The Beast 3.0 genoemd. Bram van Winkoop kwam via een van de sponsoren van Coronel, Autospuiterij Van Winkoop, bij het team. ,,Ome Cor is al jaren een trouwe sponsor van het Maxxis Dakar Team,’’ vertelt Bram van Winkoop. ,,Ik ben daar begonnen met wat chauffeursklussen voor evenementen in Nederland waar zij aan mee doen, zoals bijvoorbeeld Gamma Racing Days en de Pre Proloog. Toen de vaste chauffeur besloot om te stoppen ben ik gevraagd door Tim om mee te gaan naar Saudi-Arabie. Zo’n mooie kans kon ik natuurlijk niet laten gaan.’’

Virus

Van Winkoop komt uit een echte racefamilie. Zijn vader Albert van Winkoop heeft jaren lang aan motorsport gedaan en dat bleek erfelijk te zijn. Van Winkoop: ,,Mijn vader Albert komt uit de racewereld en rijdt tegenwoordig zelf ook rally’s op de motor. Hij heeft me een beetje besmet met dit virus, je moet er ook we een beetje gek voor zijn om hier aan mee te doen. Het is voor mij m’n eerste rallyervaring, dus het is wel heel spannend, maar ik laat het allemaal op me af komen en ga er vooral van genieten.’’ Van Winkoop is chauffeur op de assistentie-truck van het team en moet zorgen dat alle gereedschap, onderdelen en spullen voor het bivak goed overkomen. ,,Mijn teammaten die al vaker mee hebben gedaan aan de Dakar Rally gaan me natuurlijk met alles helpen, we moeten het ten slotte samen doen.’’ De Rally start in Jeddah, daar wordt het eerste bivak opgebouwd en moeten alle voertuigen voor de keuring. Niet alleen de coureurs worden gekeurd, ook de andere teamleden krijgen daar nog een keuring. De start van de 42e editie van de zwaarste rally ter wereld is op zondag 5 januari 2020 in Jeddah, een grote miljoenen stad aan de westkust van Saudi-Arabië. Ermelo van NU gaat komende tijd Bram van Winkoop zo veel mogelijk volgen met nieuws en informatie van binnenuit de Dakar Rally 2020.