Eerste mannelijke solo tijdens Nationaal Kampioenschap Masters

ERMELO - Komend weekend (25-26januari) wordt in Hoofddorp het NK Masters Synchroonzwemmen gehouden. Voor plaatsgenoot Fokko de Gans een lustrumjaar, of toch niet? De Gans: ,,Sinds het mixed duet in 2016 als programmaonderdeel in het reglement is opgenomen, heb ik hieraan deelgenomen. Deze vijfde deelname ‘mixed’ was niet meer realistisch toen mijn zwempartner voor dit seizoen andere doelen had dan ik.’’

Opeens sta je als sporter dan voor het dilemma: stoppen of doorgaan en op zoek gaan naar vervangende zwempartner. De Gans: ,,Al snel werd duidelijk dat ik het jammer vond om te stoppen. Want synchroonzwemmen mag dan vooral door vrouwen beoefend worden, de ‘Synchroonmannen’ kunnen zeker aan de sportbeleving bijdragen. Mixed duet is daar een voorbeeld van, maar tijdens de Men’s Cup (Ibiza 2019) waren er ook Solo’s en Groepen die in meerdere opzichten, verrassende sportprestaties waren. Daarnaast werd de derde bioscoopfilm met het thema mannen die synchroonzwemmen Le grand bain wel vertoond.’’ Aanvankelijk liep Nederland voorop als het ging om het onderdeel Mixed Duet. De afgelopen vier jaar was de startlijst NK Masters gevuld waarmee het Mixed Duet onder de aandacht werd gebracht. In tegenstelling tot andere Europese landen, heeft dat in Nederland nog niet geleid tot veel meer jongens die gingen synchroonzwemmen. Ter vergelijking: in Ibiza was het jongste mixed duet 10-12 jaar!

ZEW

Toen De Gans had besloten om namens zwemvereniging ZEW solo te gaan zwemmen op het NK Masters 2020, moest er nog wel een nieuwe uitvoering geschreven worden. ,,De muziekkeuze was snel gemaakt en gelukkig heeft mijn dochter Marilou de choreografie willen schrijven,’’ vertelt de Ermeloër. ,,Het aanleren van de uitvoering is niet eenvoudig omdat alle beenbewegingen ondersteboven uitgevoerd worden. Dit heeft de nodige impact op het oriëntatiegevoel en daarmee een risico dat de uitvoering wordt onderbroken. Daarnaast vergt het veel kracht om zoveel mogelijk boven water te tonen. Immers, synchroonzwemmen blijft wel een beoordelingssport: alles onder water komt niet ten goede aan de beoordeling.’’ Saillant detail: Vader en dochter zullen tijdens het komend Open Kampioenschap in Brussel (2-3 april) acte de présence geven namens ZEW Ermelo. Maar eerst moet De Gans zich focussen op een spannend komend weekend in Hoofddorp.