Ontdek het soldatenleven

ERMELO - De vakantie is in volle gang. Daarom is er van alles te beleven in Museum Het Pakhuis. Vooral fans van de Romeinse Tijd kunnen hun hart ophalen. Altijd al willen weten wat een Romeinse soldaat allemaal te wachten stond in het leger? 

Op dinsdag 10 augustus kan je als Romeinse soldaat ontdekken wat je allemaal moet kunnen om het Romeinse leger in te mogen. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling kom je verschillende onderdelen van je soldatentraining tegen die je na instructies van je Centurio goed moet uitvoeren. Zo leer je zwaardvechten en marcheren, maar ook hoe de Romeinen rivieren overstaken. Tijdens de training moet je QR-codes scannen met je telefoon, waarna je in een filmpje instructies krijgt van je Centurio over je uitdagingen. Volbreng alle opdrachten en ga naar huis met je eigen Soldatendiploma! Deze activiteit is tussen 10:30-16:30 te volgen, duurt ongeveer 30-45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Tip: Zorg voor een opgeladen telefoon met internet die QR-codes kan scannen!

De soldaat vertelt

Museum Het Pakhuis ontvangt op 11 augustus een hele bijzondere gast. Om 14:00 en om 15:00 komt namelijk een Romeinse soldaat vertellen over het soldatenleven. Hij zit vol met verhalen over hoe het leger vanaf de grens, de limes, met zware bepakking richting Ermelo is gekomen en hier op de hei een kampement heeft opgezet.

Voorwerpen

De soldaat kan van alles vertellen over de voorwerpen in de vitrine, maar heeft ook een aantal voorwerpen die je mag aanraken. Hoe zwaar is een maliënkolder bijvoorbeeld en hoe voelt het om een echt Romeins schild vast te houden? Dat ga je allemaal ontdekken in het museum die middag! De soldaat beantwoordt al je vragen en als je geluk hebt, mag je misschien wel in zijn tent zitten. Deze activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor alle leeftijden.

Vluchtroute

In de tentoonstelling Vrijheid! Blijheid! van Museum Het Pakhuis kom je meer te weten over vrijheid. Het leven in vrijheid is namelijk niet overal vanzelfsprekend. Stap op 14 augustus in de voetsporen van een jong Syrisch gezin dat op de vlucht slaat naar Nederland. Met een rugzak vol spullen ga je op pad en probeer je je te verplaatsen in Sidar, Nevan of Alia. Onderweg moet je keuzes maken over welke spullen uit je rugzak belangrijk zijn om te houden en welke je kan missen. Wat heb jij nodig om je vrij te blijven voelen? Deze activiteit is tussen 10:30-16:30 te volgen, duurt ongeveer 30-45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor jongere kinderen is er een aparte zoektocht beschikbaar. www.hetpakhuisermelo.nl