Beleef de duisternis

ERMELO - Het is er aardedonker ’s nachts bij de Ermelose schaapskooi. Een ideale locatie voor beleving van de Nacht van de Nacht. Zaterdag 30 oktober is dit landelijke evenement, waarbij aandacht voor de duisternis centraal staat. Lokale organisaties verzorgen tussen 19.00 - 22.00 uur nachtelijke activiteiten bij en in de omgeving van de schaapskooi. De Nacht van de Nacht is geschikt voor alle leeftijden en alle activiteiten zijn gratis.

Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies over de hei en door het bos, presentaties over nachtdieren, vleermuizen, energiebesparing en wild(aanrijdingen). Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht en de natuur.
De schaapskooi van Ermelo is een ideale locatie met weinig lichtvervuiling en geen bebouwing in de wijde omtrek. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker. Op het grasveld bij de schaapskooi zal bij onbewolkt weer een telescoop opgesteld worden, hiermee kan er onder andere in de vooravond naar de planeten Jupiter en Saturnus gekeken worden. Ook de dubbelster Albireo behorend bij het sterrenbeeld Zwaan zal getoond worden,
hierbij is goed te zien dat deze twee sterren verschillend van kleur zijn. Verder zal er met een laserpointer, sterren en sterrenbeelden aangewezen worden, zoals de sterrenbeelden Grote Beer, Kleine Beer, Cassiopeia, Cepheus, De Lier, Zwaan, Arend, Pegasus, Perseus, Voerman en Dolfijn. Daarnaast de hoofdsterren Deneb, Wega, Altair (deze drie vormen samen de zomerdriehoek), verder de Poolster en Capella. Ook ons meest nabije sterrenstelsel Andromeda is zichtbaar (met een verrekijker of telescoop). 

Nachtexcursies

Bij bewolkt weer zal er met een Tellurium aangetoond worden hoe het komt dat we op aarde seizoenen hebben. Ook zullen de schijngestalten van de Maan getoond en uitgelegd worden evenals zons- en maansverduisteringen. Begin van de avond zijn er kortere wandelingen speciaal voor (groot)ouders met kinderen. Om 20.50 uur is er een stiltewandeling over de Ermelosche heide. Alle wandelingen zijn onder leiding van gidsen en zijn razend populair. Gebruik van zaklantaarns en mobiele telefoons is hierbij niet toegestaan, alleen in uiterste noodgevallen. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond!
De toegang is gratis; aanmelden is verplicht via www.schapedrift.nl. Voor het evenement zal er gebruik gemaakt worden van de Corona QR code.