De laatste schapen worden geschoren

ERMELO - Na twee jaar afwezigheid staat zaterdag 4 juni het schaapscheerdersfeest weer op de agenda. Op deze dag worden de laatste schapen bij de Ermelose schaapskooi geschoren of geknipt en het publiek kan daarbij van dichtbij toekijken.

Ook is er een breed publieksprogramma samengesteld. Kinderen kunnen herdersstokken versieren, schaapjes knutselen en zich laten schminken. Er zijn kramen met wol- hobby- en schapenproducten en de technieken van het wol spinnen, kaarden, vilten en weven wordt getoond. Imkers van de bijenvereniging geven uitleg over de bijenvolken in de bijenstal. Ook zijn er oude ambachten te zien zoals manden vlechten. ’s Ochtends treedt het Elouza music op en 's middags het ensemble Vocal Miles. Er is allerlei lekkers te eten en te drinken, waaronder pannenkoeken van Molen de Koe en broodjes vers gerookte zalm en paling.

Scheren

Elk jaar moeten er ongeveer 250 schapen geschoren worden bij de kudde van Ermelo. Dat lukt natuurlijk niet op één dag. Daarom wordt er vanaf begin mei al begonnen met het scheren. Op het schaapscheerdersfeest worden de laatste schapen kaal gemaakt. De lammeren van dit jaar worden pas volgend jaar voor het eerst geschoren. Het scheren is voor de schapen spannend en ook een zware klus voor de scheerders. Sommigen hanteren de tondeuse, anderen zweren bij de ouderwetse knipschaar. Op 4 juni kan er gekeken worden hoe de schapen een voor een worden neergelegd en worden ontdaan van hun wintervacht. De wol is deze dag ook te koop voor € 7.50 per vacht.

Welkom

Bezoekers zijn 4 juni welkom van 10.00-16.00 uur. De entree bedraagt € 2,00; vrienden van Stichting Schapedrift en kinderen tot 12 jaar gratis toegang. Let op: voor een aantal kinderactiviteiten zoals schminken en knutselen wordt een bijdrage gevraagd. Schaapskooi Ermelo is te vinden aan de Postweg 50 en alleen bereikbaar via de Drieërweg, tussen Ermelo en buurtschap Drie. www.schapedrift.nl