Knooppunt-fietsroute verbindt de locaties

ERMELO - Vier bezoekerscentra op de Noord Veluwe hebben de alliantie 'Vier Veluwe' gevormd en gaan voortaan intensiever met elkaar samenwerken. Dit betreft drie Ermelose organisaties; bezoekerscentrum Staverden, Museum Het Pakhuis, bezoekerscentrum & schaapskooi Ermelo en het bezoekerscentrum Arhemheen uit Nijkerk. Het nieuwe samenwerkingsverband wordt door middel van een flyer, vlaggen, facebook- en twitteraccount gepromoot. De promotiemiddelen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Rabobank Randmeren.

Een knooppunten-fietsroute van 65 kilometer verbindt de vier locaties met elkaar. Deze is te downloaden vanaf de websites. Tijdens vier donderdagen in juni, juli, augustus en september, op elke tweede donderdag van de maand, is op elke locatie iets extra's te beleven voor de bezoekers.

Thema's

Dat de Veluwe meer te bieden heeft dan bos en heide, wordt in de bezoekerscentra duidelijk gemaakt. Alle vier belichten de Noord Veluwe vanuit een ander thema: polder en vogels, landgoed en bos (wild), heide en schapen, cultuur en historie. De initiatiefnemers, Bas Overeem (bezoekerscentrum Staverden), Aimée Streefland (Museum Het Pakhuis), Geesje Eleveld (bezoekerscentrum & schaapskooi Ermelo) en Elly van Geest (bezoekerscentrum Arkemheen) maken reclame voor elkaar en gebruiken elkaars netwerken. Overeem: ,,Hierdoor bereiken we een grotere regio. De start van Vier Veluwe is met ons vieren, maar andere organisaties kunnen ook aanhaken. Harderwijk met zijn vrijwillige stadsgidsen zou er bijvoorbeeld ook bij kunnen passen.'' Streefland: ,,De naam Vier Veluwe kun je op dan ook op meerdere manieren uitleggen.''

Activiteiten

Op donderdag 12 juni, 10 juli, 14 augustus en 11 september zijn er extra activiteiten in en bij de vier bezoekerscentra.
Staverden zal het podium vormen van streekproducten. Zo zal Bakker Piet op 12 juni en 10 juli brood bakken in een authentieke oven. Ook worden er wandelingen door de kasteeltuin gehouden. In Het Pakhuis is de tentoonstelling Overstekend Wild te zien. Op 12 juni en 14 augustus leert een boswachter spoorzoeken aan de hand van poep, tanden en andere prenten die dieren achter laten. Op 10 juli en 11 september start er om 14.00 uur een historische dorpswandeling. De schaapskooi met bezoekerscentrum staat in het teken staan van wol. Er zijn demonstraties en workshops wol vilten, spinnen en verven en er worden wol producten verkocht. Om 14 uur is er een wandelexcursie naar de herder en de kudde. Op 10 juli is er de vrolijke familievoorstelling 'Onder de wol'. Bij Arkemheen kan er door verrekijkers gekeken worden naar vogels en kunnen kinderen geschminkt worden met een vogelgezicht. Op 12 juni, 10 juli en 11 september is er om 13.30 uur een vogelexcursie door de polder. Voor het hele programma kan op de verschillende websites gekeken worden. Buiten deze extra activiteiten zijn bezoekers ook op andere dagen van harte welkom. Ontdek de diversiteit van de Noord Veluwe met Vier Veluwe!