Laagdrempelig kennismaken met Romeinse geschiedenis

ERMELO – Het was een warming-up, het Romeinse ‘klein festijn’, afgelopen zaterdag. ,,En het smaakt naar veel meer,” vertelt museumdirecteur Patrick Reeuwijk. Een opvallende, interactieve, goed bezochte dag op het Molenaarsplein met spectaculaire re-enactors.

Tweeduizend jaar geleden bezochten de Romeinse soldaten meermaals dit gebied. Toen legden ze complete marskampen aan. De rekruten moesten destijds hard werken om het kampement zo snel mogelijk op orde te hebben. Dat was zaterdag iets gematigder. In het Latijns zou men het ‘Festina Lente’ ofwel ‘haast je langzaam’ noemen. Het was vooral genieten van de verhalen en de uitleg van presentaties. Zo konden de bezoekers een goede indruk krijgen van wapens, uitrustingen, kleding, maar ook van de schrijftechnieken en het leerbewerken.

Symbool

De grote publiekstrekker was wel de 'signifer'. Hij marcheerde vooraan richting het centrum met in zijn handen het signum. Hij was te herkennen aan het leeuwen- of berenvel dat hij over zijn helm droeg. Het signum dat hij droeg, stond symbool voor de eenheid en was enorm belangrijk voor de soldaten. De signifer werd dan ook geacht deze standaard met zijn leven te beschermen.

Breed publiek

,,Het leuke is dat mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met een stukje geschiedenis,” vertelt Reeuwijk die terugkijkt op een succesvolle dag. Voor corona organiseerde het museum bijna ieder jaar een evenement op het plein. ,,Het ene jaar was het Middeleeuws, het andere jaar sloot het aan op Open Monumentendag. Het is goed te zien dat het een breed publiek trekt!" aldus de directeur. Aankomend weekend staat er overigens weer een evenement op de agenda. Dan sluit Museum Het Pakhuis aan bij de Nationale Archeologiedagen aan. Op zaterdag komt de Archeo Hotspot naar Ermelo. www.hetpakhuisermelo.nl