Band presenteert 'A walk back home'

ERMELO – Het begon als een vriendenbandje op de slaapkamer van Remco Ledder. Inmiddels staat de Indie/ Popband Backgammon op grote podia. Ook presenteren ze dit najaar hun tweede EP. Pim van der Meulen, Hugo van Dam, Thijs van der Meulen en Remco Ledder wilden op Koninginnedag 2011 optreden bij Plaza in Ermelo.

,,We moesten snel een naam hebben en mijn vader riep 'Backgammon'," vertelt Pim. De vader van Pim en Thijs speelde zelf in de jaren '70 zelf in een band met de naam Backgammon. ,,Met het bordspelletje hebben we helemaal niks, maar de naam is goed." De band heeft al veel kleine en grote optredens achter hun naam staan. Zo speelde Backgammon op het Oh Deer! Festival, waarbij het optreden erg goed ontvangen werd. Ook was de Ermelose band te gast bij radio 2 tijdens het Tros Muziekcafé. Bij het Studenten Band Festival 2013 in Zwolle wisten de jongens zelfs een eerste plaats te bemachtigen. 'Lekkere frisse nummers met een goed eigen geluid', aldus de jury. De band won studiotijd bij Mark Koller. ,,We hadden gelijk een klik," vertelt Hugo. ,,Mark zat in de jury. Hij gunde ons dit mooie opstapje."

Zingen

Thijs van der Meulen begon als gitarist, maar werd uiteindelijk ook de zanger van Backgammon. ,,Ik durfde helemaal niet te zingen. Daar moest ik echt aan wennen." Een andere optie zagen de mannen niet. ,,Binnen onze band is geen plaats voor een vijfde persoon," vertelt Van Dam stellig. ,,We hebben het wel eens geprobeerd, maar het werkt niet. Hij is de enige van het viertal die zijn muziekcarrière begonnen is op de Muziekschool. ,,Ik leerde gitaar spelen van Tino Duchateau, fantastisch!" De vier muzikale vrienden leren verder vooral van elkaar en door zelf veel te repeteren. ,,We zijn geen bruiloft band en maken geen achtergrondmuziek," aldus Van Dam. Wat wel? ,,Muziek die het verdient om naar te luisteren." De gitarist is trots op de songteksten. ,,Tekstueel is het het hoofd van Thijs." De zanger lacht. ,,Ik vind het prachtig om te schrijven," meldt Thijs van der Meulen. ,,Het gaat om de sfeer in de muziek. Onze nieuwe cd heeft emotioneel een wat donkere kant, maar wel met een sprankje hoop." De zanger is allerminst down. Hij heeft veel inlevingsvermogen en laat dit terugkomen in de liedjes.

'A walk back home'

De band heeft vorige maand een nieuwe single uitgebracht, 'A walk back home'. Een cd met dezelfde titel wordt begin oktober gereleased. Kaarten voor deze avond zijn te bestellen via deze link. De mannen hebben ook een videoclip gemaakt. Het viertal heeft een druk programma. Tijdens de Bruisweken, de introductieweken voor studerend Zwolle staan ze op het podium van het Bruisconcert op 21 augustus. Dit 'concert voor de stad' is voor iedereen gratis toegankelijk. De line-up bestaat uit drie veelbelovende namen die zeker voor een onvergetelijke show gaan zorgen. Naast Bells of Youth en Jett Rebel. In Ermelo zal Backgammon aanschuiven tijdens de tweede editie van Ermelo Draait Door op het terras van In de Volksmond. Deze staat gepland op donderdag 25 september.