Ten Napel wil zicht niet vastpinnen op één techniek

ERMELO - Het is haar debuut, maar dat is niet te merken. Fineke ten Napel neemt voor de eerste keer deel aan Kunstroute Noordwest-Veluwe. In haar tuin en tuinhuis staan beelden van keramiek en brons maar er hangen ook schilderijen.

,,Ik was eerst eigenlijk alleen bezig met keramiek, dat deed ik bij Bé Klein in Harderwijk. Daarnaast ook nog wel wat andere technieken, zoals textiele werkvormen, maar klei lag mij het meest, '' aldus de kunstenaar. Later begon ze ook met brons. En niet onverdienstelijk. ,,Toen de bekende tekenaar Dik Bruynestein een keer bij ons was, zag hij mij worstelen. Hij vroeg me of ik ook tekende of schilderde. Ik ontkende natuurlijk, want dat kon ik ook niet. 'Ik zie dat jij kan tekenen', zei Bruynestein, 'je hebt er gevoel voor.' Die opmerking bleef in m'n hoofd hangen en tenslotte ben ik het maar eens gaan proberen. Ik ben met acrylverf begonnen bij Alice Broer.''

Verbrijzeld glas

Haar leermeesteres loopt tevreden kijkend rond en wijst op het schilderij 'Herfst'. ,,Een mooi werk, vooral als je weet hoe de worsteling is geweest om tot dit kunstwerk te komen.'' Ten Napel wil zich niet vastpinnen op een techniek. Ze is iemand die houdt van afwisseling. ,,Ik vind het leuk om steeds wat anders te doen, dat houdt het ook spannend.''Ze is tevreden met de reacties die ze krijgt op haar eerste expositie tijdens de Kunstroute. ,,Veel positieve reacties. Mensen die zeggen dat ik er meer mee naar buiten moet treden. Dat is toch geweldig?''

Het kunstzinnig bezig zijn zat er al vroeg in. Toen Ten Napel als kind (8) bij haar opa en oma in de auto zat, verbrijzelde een steentje de voorruit in duizenden stukjes. Ze vond dit zo mooi dat ze vroeg om de stukjes glas te bewaren zodat ze er een mozaïekwerk van kon maken. Haar opa vond dit zo'n fenomeen dat hij de krant belde.

Kunstmaand Ameland

Bij het atelier van John Spek op s'Heeren Loo is het eind van de ochtend nog rustig. Een echtpaar uit het westen des lands komen speciaal naar Ermelo om zijn kunstwerken te zien. Ze hadden Spek in 2009 tijdens de Amelander Kunstmaand voor het eerst 'ontdekt' waarbij ze ook een kunstwerk van hem kochten. Het werk spreekt hen erg aan. In het atelier is ook een model van de pauw te zien, die binnenkort op de rotonde bij de Leuvenumseweg wordt geplaatst.

In atelier De Knollentuin van kunstenaar Walda Mees aan de Horsterweg is het even zoeken waar de vele kunstwerken staan. Er staan kleine en grotere beelden in keramiek en brons. Maar er liggen ook werken op de grond, in de boom of deels onder bladeren. Naast haar prachtige tuin, staan er ook beelden in haar bostuin. Een prachtige plek om sowieso te wandelen. Mees is bekend om haar vogelbeelden, die dan ook veelvuldig in haar tuin te zien zijn. Maar ook andere dieren kan zij op een rake manier vormgeven zoals paarden en honden. Maar naast dieren zijn ook mensfiguren voor Mees een dankbaar onderwerp. De meeste van de 52 deelnemende kunstenaars aan Kunstroute Noordwest-Veluwe 2014 zijn ook zondag 7 september nog te bezoeken. Zie de catalogus of website www.kunstroute.nu voor de adressen .