Wie wordt Maestro van Crescendo?

ERMELO – Misschien wel kapper Gert Koelewijn. Burgemeester André Baars, journalist Grietje-Akke de Haas, ondernemers Gert Koelewijn, Bonnie Woperijs en Theo Frank, directeur Rabobank Ermelo gaan op zaterdag 2 november namelijk de strijd aan om de titel Maestro van Crescendo.

De honderdachttien jaar oude Christelijke Harmonie Crescendo, zoals dit orkest oorspronkelijk heet, speelt zich hiermee in de kijker. Dit laatste, nog bestaande, ziekenhuisorkest van Nederland organiseert een wedstrijd waarin vijf bekende Ermeloërs mogen laten zien wat ze aan muzikaliteit in huis hebben. Zij moeten namelijk dirigeren en zo leiding geven aan het orkest. Koelewijn was verrast dat hij werd gevraagd. ,,Is het bij gebrek aan beter, of omdat een deel van het bestuur van Crescendo klant bij mij is?," vroeg hij zich serieus af. De vijf kandidaat-dirigenten zijn volgens de kapper behoorlijk aan elkaar gewaagd. ,,Er steekt er niet een met kop en schouders boven uit." Muzikaal gezien heeft Koelewijn geen lange cv. Zijn vrouw Alinda heeft wel ervaring in de muziek. ,,Ze speelde onder meer bij de muziekvereniging in Uddel. ,,Maar dat zegt niets over míjn muzikale kwaliteiten. Integendeel, ik kan geen noot lezen,'' aldus de vrolijke haarknipper. Wat het bijzonder maakt, is dat Alinda meespeelt in het orkest. De dirigenten staan met hun rug naar het publiek. Dat kan hen dus niet afleiden. ,,Nee, maar daardoor kijk ik in de ogen van m'n vrouw. Als ze kwaad wil, blaast ze me zo van het podium af," zegt Koelwijn

Het bekende televisieprogramma Maestro, waarbij bekende Nederlanders een professioneel orkest moeten dirigeren, is voor de organisatie een voorbeeld geweest.
In tegenstelling tot de dirigenten in het televisieprogramma, die in het diepe worden gegooid en direct voor het orkest moeten aantreden, mogen de Ermelose dirigenten eerst van te voren de muziekstukken oefenen. De Maestro's krijgen in het voortraject privéles van Crescendodirigent Ralph Peters. Dan krijgen ze ook pas voor het eerst de muziek te horen. ,,We hebben allemaal een eigen baton (dirigeerstokje) gekregen, netjes in een mooi kokertje en daar ben ik dus heel zuinig op," vertelt een toch wel trotse Koelewijn. ,,Ik heb gisteravond even voor mezelf geoefend. Heel intensief, hoor! Dat moet je niet onderschatten.'' Uiteraard laat Peters zijn leerlingen ook zien hoe hij zelf het orkest begeleidt. Op 2 november om 19.30 uur zullen de dirigenten in de dop hun persoonlijke baton tevoorschijn halen en mogen ieder een muziekstuk dirigeren. Er is gekozen voor The Exodus Song (uit de film Exodus), The Ludlows (het filmthema uit de film The Fall) en de Bolero van Ravel.
In de pauze kiezen zowel de jury, het orkest én het publiek ieder een finale kandidaat. Drie finalisten moeten daarna ieder hetzelfde stuk dirigeren; de Wien bleibt Wien-mars van Johann Schrammel. Zo hebben ze evenveel kans.

De Ermelose Maestro's zijn te zien op zaterdag 2 november om 19.30 uur in het Kerkelijk Centrum aan de Jeugdkant in Ermelo. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop bij Riemer & Walinga, Boekverkoopers en Hizi Hair in Ermelo en kosten € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Aan de zaal kosten de kaarten €10,00 en € 7,50.