Eerste Ermelose Integratiediner

ERMELO - Wat is er nu mooier dan in deze tijd, waarin heel Europa overspoelt wordt door vluchtelingen, met elkaar te gaan eten en andere culturen te leren kennen? Sidiqa Ahmadi bedacht het, het leefbaarheidsteam ondersteunde het en zo’n 25 Ermeloërs deden het.

Vijf jaar geleden ging het integratiediner landelijk van start en inmiddels is dit evenement in veel plaatsen een succes. Inwoners, maar ook bedrijven, nodigen anderen uit en organiseren een gezamenlijke maaltijd en iedereen brengt hiervoor iets te eten mee. In Ermelo heeft Sidiqa Ahmadi dit opgepakt en wil met het ErmeloDiner Ermeloërs inspireren om dit ook te doen. Acca de Boer en Jolanda Molemaker van het Leefbaarheidsteam ondersteunden haar met de organisatie. Om een uur of zeven vanavond waren de gasten aanwezig in De Hoeve en heette Sidiqa Ahmadi de aanwezigen welkom. Daarna werden de schalen met eten gereed gezet en kon het diner beginnen. Iedereen had wat meegenomen, zelf gemaakt en vanuit de eigen achtergrond of cultuur.

De mens

Sarath, Ermeloër maar oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka is enthousiast over het idee van een integratiediner. ,,Ik heb in Amsterdam gestudeerd en daar is meer ruimte voor dit soort initiatieven. Ik vind het een erg mooi initiatief en als je dit maandelijks zou doen, zou ik ook proberen steeds te komen. Ik krijg hier energie van.’’ De dertienjarige Anies is de zoon van Sidiqa maar is er vanavond bij om nieuwe mensen te ontmoeten. ,,Het maakt mij niet uit wat iemand achtergrond, geloof of cultuur is. Het gaat om de mens zelf.’’ Mohamed, tien jaar en zijn moeder Hiyam wonen pas zes maanden in Ermelo. Zijn moeder praat (nog) geen Nederlands, hij al wel en dus tolkt Mohamed voor haar. ,,We komen uit Syrië en zijn acht maanden in Nederland. Eerst in een andere plaats en sinds een half jaar in Ermelo. Ik zit op de Bernhardschool.’’ Uiteraard heeft ook Hiyam wat lekkers gemaakt en ze laat zich het andere eten goed smaken. ,,Ik kwam ook altijd al bij Pinel, bij de Wereldwijven. Helaas is dat gestopt, maar dit is een goed alternatief. Ik ontmoet graag anderen, mensen die ik niet ken en dan vooral uit andere culturen. Vooral nu is het actueel, want als er vluchtelingen naar Ermelo komen ga ik die wel ontmoeten,’’ vertelt Frida. Erik en Justien vertegenwoordigen de Ermelose Jongeren Raad. Hoewel iedereen op persoonlijke titel komt, komen deze beide jongeren toch ook vanuit de EJR. ,,We ontvingen een uitnodiging en hebben in de groep besproken wie van ons vanavond zou gaan. We zijn als Raad natuurlijk vooral met Maatschappelijke zaken bezig, dus daar past dit goed in. Uiteraard spreekt ons ook het idee er achter aan.’’

Eigen reden

Zo heeft iedere bezoeker een eigen reden om aanwezig te zijn. Wat opvalt is dat iedereen het ontmoeten van andere mensen, kennis maken met andere culturen toch vooral aanspreekt. In die zin is het integratiediner al geslaagd. ,,Ik ben heel tevreden,’’ zegt Khan-aqa Ahmadi. ,,ik hoop dat we dit in ieder geval elk jaar kunnen doen.’’ Eigenlijk zouden er meer mensen moeten zijn die mee willen helpen organiseren, dan zou het ook vaker kunnen plaatsvinden. ,,Wij zijn achttien jaar geleden uit Afghanistan gekomen en liefdevol opgevangen. We hebben ervaren dat de Ermeloërs hartelijk zijn en belangstelling willen en kunnen tonen. Sidiqa: ,,Als het aan mij ligt, wordt dit zeker vaker georganiseerd. Zo komen mensen immers op een veilige manier met elkaar in verbinding. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat er weinig allochtonen zijn in Ermelo, maar ik zie ze op elke hoek. Wij hebben altijd positieve reacties ontvangen van Ermeloërs en dan is het toch mooi dat wij dat ook kunnen doorgeven?’’ Acca de Boer van het Leefbaarheidsteam geeft aan dat toch wel iedereen positief is. ,,We gaan wel proberen dit vaker dan eens per jaar te organiseren. Misschien moeten we kijken of dit ook per wijk of buurt georganiseerd kan worden.’’

Dezelfde maan

We leven allemaal op dat kleine stipje in het universum genaamd de aarde. En zien allemaal dezelfde maan. Hoe leuk om kennis te maken met elkaar. Ermelo diner. Het is een kwestie van doen! Daarmee eindigde de uitnodiging voor het Ermelodiner. Vanavond heeft een groep Ermeloërs, waarvan velen elkaar niet kennen, kennis met elkaar gemaakt. Zonder het initiatief van Sidiqa Ahmadi zouden ze elkaar niet hebben ontmoet. Dat is zeker.