Digitaal fotoarchief Ermelo van en voor iedereen

ERMELO – De Facebookpagina Herinner je je Ermelo heeft al 2970 volgers. Nog dertig erbij en dan maakt dit de 3000 vol. De site met oude foto’s is zowel in Harderwijk, Putten als Ermelo een succes. Oprichter van deze facebooksites is Wim Kamphorst.

Wim Kamphorst is een Ermeloër (Telgt) die sinds 1986 in Harderwijk woont, maar Ermelo beter kent dan Harderwijk. Twee jaar geleden heeft hij Herinner je je Ermelo? Opgezet, een facebooksite waarop iedereen foto’s kan plaatsen. Kamporst: ,, Een van mijn drijfveren is dat ik het leuk en interessant vind om met de geschiedenis van Ermelo bezig te zijn. Daar ben ik al relatief jong mee begonnen. Op 19-jarige leeftijd maakte ik al een stamboom van mijn familie en zocht ik daar foto's bij uit de oude schoenendoos van mijn ouders en/of familie.’’ Kamphorst vindt dat de geschiedenis van Ermelo in beeld en tekst op een laagdrempelige wijze voor iedereen toegankelijk moet zijn. De Facebookpagina is heel laagdrempelig. ,, Foto's van verdwenen panden, schoolfoto's, foto's van verenigingsleven, kerkelijk leven, jeugdfoto’s, trouwfoto’s, winkels, winkeliers, Koninginnedag, mooie familiekiekjes, oude bedrijven, alles zie je als een tijdmachine voorbij komen op Herinner je je Ermelo?,’’ vertelt Kamphorst.

Goede hulp

Kamphorst kan zijn affiniteit met ‘vroeger’ helemaal kwijt in het bijhouden van de Facebooksite. Niet alleen beheert hij Herinner je je Ermelo? Maar ook Herinner je je Harderwijk? En Herinner je je Putten?. En dat is zowat een dagtaak. Gelukkig heeft hij voor het bijhouden van de Ermelose Facebooksite een goede hulp aan redacteur Tim Tijmen Loedeman. Op de Facebookpagina kunnen mensen zelf foto’s plaatsen waar dan weer veel mensen op gaan reageren. ,,Dat is ook het onderscheidende van Herinner je je Ermelo? Het is makkelijk toegankelijk op Facebook, ook als je geen Facebookaccount heb of de site niet geliked hebt, kun je toch de foto's bekijken. Dagelijks vliegen de foto's van oud Ermelo als 'warme broodjes over de toonbank', foto's worden op een dienblaadje gepresenteerd, voor iedereen die het maar wil zien,’’ geeft Kamphorst aan. Facebook blijkt dus een uitermate geschikt medium om oude foto's op te plaatsen, te meer omdat mensen zelf reacties op foto's kunnen plaatsen. Dat brengt de foto's echt tot leven.

Groot succes

In de tweeënhalve jaar dat Herinner je je Ermelo? bestaat, blijkt het een groot succes. Momenteel heeft de site al 2970 likes en dit aantal neemt alleen maar toe. Om de site bij te houden, moeten de mannen meer doen dan alleen foto’s plaatsen. Kamphorst: ,,We houden ook het taalgebruik bij, want het moet wel netjes blijven. En te uitgebreide reacties, die dreigen te verzanden in boekwerken, pas ik aan of verwijder ik.’’ Kamphorst is blij dat de geschiedenis van Ermelo leeft bij de mensen. Via Herinner je je Ermelo? kun je zo elkaar versterken, kennis delen en informatie uitwisselen. De foto's komen overal vandaan; van internet, uit archieven en boeken, maar ook van inwoners van Ermelo of van buiten Ermelo. Dat laatste kan volgens de sitebeheerder beter. ,,Ik wil dan ook iedereen aanmoedigen om eens de deksel van de oude schoenendoos te halen en op zoek te gaan naar leuke oude foto’s van Ermelo. Foto's uit privéarchieven zijn vaak ook nog eens het mooist, is mijn ervaring in de afgelopen jaren.’’

Foto’s aanleveren

Foto’s kunnen mensen zelf op de tijdlijn van de Facebookpagina Herinner je je Ermelo? plaatsen. Opsturen per mail kan ook. Deze kunnen gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelfs ophalen en weer terugbrengen van foto's behoort tot de mogelijkheden. Men kan dan telefonisch contact met de beheerder opnemen via 06-45263667. Kamphorst: ,,Het zou leuk zijn wanneer we eind van het jaar 3000 likes hebben. Dus wat mij betreft mag iedere lezer van Ermelo van Nu, meteen de Facebookpagina Herinner je je Ermelo? liken.’’