Sequoia Stables/De Bronkhorst kent mooie historie

ERMELO - Dit weekend vierde Ruitersportcentrum Sequoia Stables Ermelo het 50-jarig bestaan. Wat eens in 1966 begon als Rijstal De Bronkhorst aan de Fazantlaan op een stuk heide met wat vliegdennen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een moderne, goed geoutilleerde manege.

Het feest begon met een receptie voor ongeveer 150 genodigden. Tijdens de receptie werd de bijna 80-jarige mevrouw Ini Bronkhorst geprezen voor haar initiatieven en doorzettingsvermogen om ‘vanuit het niets’ een manege te beginnen. Mede dankzij haar zus ‘tante Hans’ werd Rijstal ‘De Bronkhorst’ al snel een begrip in hippisch Nederland. Ontelbare evenementen werden door beiden met vele enthousiaste vrijwilligers georganiseerd. De door ‘De Bronkhorst’ geïnitieerde zogenaamde Samengestelde Wedstrijden, met de befaamde cross met hindernissen door het bos, waren bekend tot ver over de provinciegrenzen. Talloze foto’s ‘uit de oude doos’ en ander beeldmateriaal van de eerste periode werden tijdens de receptie van veel vrolijk commentaar voorzien. Na de receptie volgde een rijk voorziene barbecue voor bijna honderd reünisten.

Hippisch centrum

Na een korte roerige periode kwam De Bronkhorst uiteindelijk in bezit van de familie Verschuren. Deze zette in bij de traditie van De Bronkhorst en breidde het bedrijf uit tot een hippisch centrum van formaat met drie buitenrijbanen, twee overdekte rijbanen en een binnenrijbaan. Het team van vakbekwame instructrices en stalpersoneel staat al geruime tijd onder leiding van Pauline Verschuren. Wekelijks komen ongeveer 500 bezoekers naar het centrum om van de paarden en pony’s te genieten, om ‘te lessen’ of om vanaf de manege een mooie buitenrit te maken door het bos of naar de hei. Het centrum huisvest momenteel zo’n 70 paarden en pony’s, waaronder een aantal privépaarden en logés. Vele duizenden paardenliefhebbers hebben hun eerste kennismaking met de paardensport beleefd op De Bronkhorst/Sequoia Stables. En tallozen zullen dat nog doen bij Sequoia Stables. Onder hen bevinden zich niet alleen ruiters en stagiaires, maar ook ‘beroeps’ en topsporters. Tot heden kon dat zonder enige vorm van subsidie, maar vooral dankzij de degelijke basis en de goede naam van Rijstal De Bronkhorst.