Groevenbeek, Staverden en Telgt in ban van wijn

ERMELO - Op zaterdag 24 september worden de Open Wijngaarddagen gehouden. In Ermelo zijn de wijngaarden van Oud-Groevenbeek, Landgoed Staverden en wijngaard Telgt te bezoeken.

De organisatie van de wijngaarddagen ligt in handen van het Wijngaardeniersstichting Nederland, die de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Doel is om ook de amateurwijngaarden onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De wijngaard op landgoed Oud-Groevenbeek is een honderd jaar oude druivenkas en heeft ook een buitenwijngaard. De rechthoekige druivenkas uit omstreeks 1910 heeft een zeldzame vorm. De kas is in 1998 gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke constructie en is een Rijksmonument. In de kas bevinden zich een aantal zeer oude wijnstokken welke nog volop druiven produceren. De totale oppervlakte van de wijngaard is zo’n 500 vierkante meter. Er wordt wijn geproduceerd van witte en blauwe druiven, waaronder Witte van der Laan, Sauvignon Blance, Riesling, Chenin Blance, Pinot Noir, Frankenthaler en Dornfelder. De wijn wordt verkocht onder de naam Chateau Oud Groevenbeek.

Wijngaard Staverden

De wijngaard op landgoed Staverden is nog relatief onbekend. Wijngaard Staverden is dan ook een jonge wijngaard van 6 jaar oud op 1200 meter met 450 stokken.
De wijngaard werd in 2011 aangelegd achter het Jachthuis op Landgoed Staverden. Begonnen als een bescheiden wijngaard is het nu uitgegroeid naar een perceel van ca 1200 vierkante meter en zo’n 450 stokken. In 2014 kon de eerste Staverdense Landwijn worden gepresenteerd. De wijnbouwmeester woont zelf in het Jachthuis en waar eerder de kennel werd gebruikt voor honden, staan er nu de wijnattributen zoals de wijnpers.

Wijngaard Telgt

Uiteraard doen Jan en Hennie van Ham van Wijngaard Telgt ook weer mee met deze open dag. Deze wijngaard is de meest bekende wijngaard van Ermelo, maar er zijn altijd nog mensen die nooit op de gaard zijn geweest. Naast uitleg over de wijnbouw kan men tevens de Telgterwijnen van afgelopen jaar proeven. Op het veld zal ook een imker en zalmroker aanwezig zijn zodat men ook een broodje vers gerookte zalm kan proeven welke is gerookt op druivenranken. De drie Ermelose wijngaarden zijn van 10:00—16:00 uur geopend.