'Buitenrit vraagt om andere paardrijvaardigheden' 

ERMELO - Afgelopen weekend organiseerden Vivian Sluis (Sequoia Stables) en Han Wilhelm (stichting Hippisch Platform Ermelo) de eerste Ermelose PaardenTweeDaagse voor ruiters en menners. Met bijna vijftig deelnemers kijkt de organisatie zeerpositief terug.

Ruiters konden kiezen uit twee afstanden: 15 of 25 km. Zaterdag ging de route rondom het Cyriasische Veld. De 25 km-rijders maakten een extra ommetje via de Schapendrift. Hoewel de dag wat druilerig was, kon men volop genieten van het frisse Leuvenumse bos. En werd er lang en veilig gegaloppeerd over het brede ruiterpad langs de Poolse Weg. Op de zonnige zondag werd een rondje Ermelosche Heide gereden. En de extra lus voerde de 25 km-rijders door de verlaten bossen van Nieuw Groevenbeek.

Herkenbaarheid

Deze eerste TweeDaagse was een pilot. Sluis: ,,Als professioneel paardrij-instructrice valt het mij met deze dagtochten weer eens op dat een buitenrit toch om heel andere paardrijvaardigheden vraagt dan een les op een manege. Niet iedereen kan dus zo maar een veilige dagtocht maken."  Wilhelm vult aan: ,,De herkenbaarheid van de ruiter- en menpaden blijft een probleem. En de bewegwijzering ervan is een tweede aandachtspunt. Gelukkig heeft de gemeente Ermelo de bewegwijzering heel behoorlijk op orde: paaltjes met een helder witte kop en een groen schild. Ondanks een kaartje, routebeschrijving, een app en door ons aangebrachte pijlen zijn er toch enkele ruiters helaas verkeerd gereden. "

De twee organisatoren hebben een aardig lijstje met mogelijke verbeterpunten opgesteld, maar gezien de vele enthousiaste geluiden van de deelnemers, kunnen ze er eigenlijk niet meer omheen om volgend jaar de tweede editie van deze PaardenTweeDaagse te organiseren.