Klassieke muziek op gedurfde manier

ERMELO – Alle ingrediënten waren gisterenavond aanwezig voor een succesvolle vierde editie van Groevenbeek Klassiek. Mooi weer, schitterende locatie en een vooraanstaand orkest. Toch verraste het de organisatie dat er duizenden bezoekers afkwamen op dit laagdrempelige concert. Een exact aantal is niet te geven, maar de vergunning liet vijfduizend mensen toe. Die waren er ook zeker.

Doel van de organisatie is om op een opvallende en gedurfde manier klassieke muziek toegankelijk te maken. Zo werd er met de tribute to Henri Mancini gebruik gemaakt van stukken die onder andere bekend zijn bekend van radio- en televisietunes en film. Nieuw was de samenwerking met twee koren uit de regio; COV Noordwest Veluwe en COV Putten.

Sopraansolistes

Het optreden van twee sopraansolistes zorgde voor een ‘kippenvelmoment’. De uitvoering van het Bloemenduet (Delibes) klonk luid over landgoed Oud-Groevenbeek. De zangeressen Daphne Visser en Amanda Key werden met de volgspots uitgelicht toen zij het volledige podium benutten. ,,Dit is echt een unieke ervaring,” vertelt Viser na afloop. Het gebeurt niet vaak dat deze Ermelose voor zo’n groot publiek optreedt en dat maakt indruk. ’s Morgens waren de dames overigens al te zien en te horen tijdens de kindervoorstelling De Toverfluit in een bewerking van Frank Groothof. Dat vond Visser overigens nóg leuker om te doen. ,,Daar kan je ook bij acteren en dat vind ik heel erg leuk.” De leerlingen reageerden dan ook heel enthousiast op de sprookjesopera. ,,Honderden kinderen van negen basisscholen uit Putten en Ermelo hebben hiervan genoten,” vertelt Aldrik Weststrate, voorzitter van stichting Groevenbeek Klassiek.

Lustrum in 2018

Gisteravond liep Weststrate ook een beetje vooruit op het lustrum dat in 2018 gevierd wordt. Als de financiën rondkomen, tenminste. Want dit groots opgezette concert, dat streeft naar het maximale in professionaliteit, kost heel veel geld. Daarom hamerde burgemeester André Baars ook op het doen van een vrije gift. ,,Laat het niet klinken, het moet ritselen.” Medeorganisator Bart Willemsen weet hoe lastig het is iedere keer het financiële plaatje kloppend te maken. Hij is dan ook blij met de twee hoofdsponsoren de Rabobank en Assuraad Advocaten. Kantoordirecteur van Rabobank Ermelo, Marcel Korving: ,,Drie jaar geleden ontving Groevenbeek Klassiek een bijdrage uit het Stimuleringsfonds voor het avondconcert en twee jaar geleden voor het kinderconcert. Groevenbeek Klassiek is een mooi voorbeeld van een stichting die haar eigen leefomgeving wil versterken. Dat moeten we toch met zijn allen steunen.”

Maximaal haalbare

Groevenbeek Klassiek had dit jaar nog meer ingezet op de belichting en het geluid. Ook qua programmering blijft het evenement doorgroeien, net als het aantal bezoekers overigens. Maar daar lijkt het maximaal haalbare bijna gehaald. Vrijdagavond stond er zelfs publiek op de heuvel van de watertoren.