Twee orkesten met verrassend repertoire

ERMELO - Op zaterdag 17 maart geeft Chr. Harmonie Crescendo een bijzonder lenteconcert in samenwerking met de Stedelijke Harmonie Harderwijk. Ook de repertoirekeuze kent een verrassend tintje. 

Dirigent Ronald Slager van Crescendo had de wens voor de uitvoering van een bijzonder werk, Puss in Boots, geïnspireerd op het sprookje De Gelaarsde Kat. ,,En er staat voorgeschreven in dit muziekstuk dat er een verteller bij hoort,” aldus Slager. ,,Het is zeker geen makkelijke muziek, maar wel toegankelijk.” Muzikant Marleen Sterken hoopt dat er vooral ook kinderen naar de voorstelling komen. Het Ermelose orkest heeft Rein Tanis bereid gevonden om De Gelaarsde Kat op meeslepende wijze te vertellen. Tanis speelt sinds 12 jaar toneel bij verschillende theatergroepen en projecten. Toch is dit andere materie. ,,Het leuke van dit sprookje is de samenwerking met de muzikanten. Als verteller hoef je de tekst niet uit je hoofd te leren, maar je moet je wel goed verdiepen in het verhaal en de verschillende personages die je tot leven wilt laten komen.” Tanis hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij voor deze uitdaging gevraagd werd. De moeilijkheid van het stuk zit hem in de afwisseling tussen het instrumentale en de verteller. ,,Ik probeer dan muzikanten alert te houden zodra ze weer aansluiten wanneer het einde van de tekst nadert.” Ook zitten er stukken in waar het orkest muziek maakt en de verteller er overheen gaat. ,,Dan moeten we echt zacht spelen zodat Rein de ruimte heeft. We doen het echt samen,” aldus de dirigent. Hij benadrukt dat ook het notenbeeld niet eenvoudig is. ,,Maar iedereen is goed op dreef!” 

Het leeft

,,Nu Rein bij de repetitie is gaat het ook voor de muzikanten leven,” vertelt Sterken. ,,Het komt nu samen. Je moet wel heel erg opletten dat het tempo enorm wisselt.” Tanis probeert tijdens de repetitie enkele stemmetjes uit en dat werkt goed om het verhaal te verlevendigen. ,,De muziek is geschreven op het verhaal, juist de dynamiek met de verteller maakt het een geheel,” aldus Slager, die als dirigent de regie voert. ,,Ik ben degene die het in goede banen moet leiden,” besluit hij lachend. Crescendo heeft gekozen om een lenteconcert samen met de Stedelijke Harmonie Harderwijk te organiseren. De samenwerking is bedoeld om andere muzikanten te ontmoeten, van elkaar te leren, maar ook omdat het leuk is om in een dubbel zo groot orkest muziek te maken,” vertelt Adriaan Versluis, voorzitter van Crescendo. ,,Beide orkesten zijn erg enthousiast over de samenwerking.” Gezamenlijk worden er dan ook twee werken ten gehore gebracht. Het stuk Balkan Dance zal worden gedirigeerd door Wendy Biljard, dirigent van de Stedelijke Harmonie en combineert muziek van de Balkan met rock tot een uitbundig en spectaculair muziekstuk. Persis zal vervolgens worden gedirigeerd door Ronald Slager. Daarnaast zullen beide orkesten nog een aantal werken uitvoeren.

Het concert vindt plaats op zaterdag 17 maart 2018 in het Kerkelijk Centrum, Jeugdkant 14 te Ermelo. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. De toegang bedraagt € 10,- per persoon aan de kassa en € 8,- in de voorverkoop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de leden. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een betalende volwassene. Toegangsprijs is incl. consumptie.