Samen zingen is universeel en verbindt

ERMELO/ HARDERWIJK - Muziek is universeel. Muziek verbindt. Daarom gaan op 28 juni de koren Vox Nio uit Ermelo en MiXsing uit Harderwijk een muzikaal treffen met elkaar aan, tijdens een gezamenlijk concert in de Lukaskerk van Ermelo. Ter voorbereiding over de artistieke invulling van het programma ontmoeten de dirigenten Marten Kamminga (Vox Nio) en Arda Konings (MiXsing) elkaar tijdens een zomers tuingesprek.

Vox Nio werd dertig jaar geleden in het leven geroepen om personeel en vrijwilligers van Veldwijk, genoeglijke zanguurtjes te bezorgen. MiXsing viert volgend jaar alweer het 10-jarig bestaan. Een uniek koor dat bestaat uit mensen met en zonder een beperking. De koorleden van beide koren delen een grote gemeenschappelijke deler. Namelijk, de liefde voor het zingen.

Mooi initiatief

Zowel Kamminga als Konings zijn enthousiast over het aanstaande optreden. ,,Een mooi initiatief van de bestuurders van beide koren. Afwisselend. Met nieuwe dimensies,” weten de dirigenten. Zo trad bijvoorbeeld Vox Nio vorig jaar nog op met de band Daddy O,in De Dialoog. Kamminga: ,,We hebben toen Negro Spirituals gezongen en Gospels. Niet bepaald ons repertoire. Er werd hard aan gewerkt. Want, alles moest ook nog eens uit het hoofd gezongen worden. De koorleden moesten echt drempels overwinnen. Als sterren. Maar dat was de moeite meer dan waard.” MiXsing straalde onlangs nog op een groot podium tijdens 'Free Ermelo'. Konings: ,,Het koor treedt ontzettend graag op. Leden stralen dan van oor tot oor. 'Shinend' …. als echte sterren!” Kamminga knikt instemmend. Hij beaamt dat zijn zangers soms best moe, naar de repetitieavond komen. Maar vervolgens ook twee uur later gevuld met energie, de kerkzaal dan weer verlaten. ,,Ik denk dat we zingen als een soort begeleider en emotionele kameraad hebben mee gekregen, in de schepping. Kijk bijvoorbeeld eens naar landen waar het moeilijk is. Waar rampen zijn. Zoals destijds, bij de slavenplantages. Als mensen dan musiceren en zingen, overstijgt dat de soms erbarmelijke omstandigheden. Zingen troost en bemoedigt.”

Verbinding

Het thema wat het concert op 28 juni aanstaande aaneensmeedt, zal het woord verbinding zijn. Titels van nummers worden onderling uitgewisseld onder de dirigenten en ter inspiratie, ter tafel gelegd: ,,Misschien een leuk om een 'oee of aaa' arrangementje bij 'Gabriele's Lied' of 'Tot jij mijn liefde voelt' te doen?” oppert Marten aan Arda. Zij reageert daarop enthousiast. De koren zullen zich hoe dan ook, in elk geval van hun beste kant laten zien. Met een aantal typerende en herkenbare nummers. Immers, muziek en zingen verbindt!” Het concert begint om 19.30 uur en duurt ongeveer vijf kwartier. Toegang is vrij. Er is geen pauze. Aan het eind wordt een collecte gehouden voor een goed doel.