Literaire avond met taalkunstenaar

ERMELO - Op uitnodiging van Bibliotheek Noordwest Veluwe komt schrijver en programmamaker Kees van Kooten op donderdag 17 april naar Ermelo. Van Kooten vormde ooit met Wim de Bie het illustere duo Van Kooten en De Bie, daarnaast hij is ook een veelzijdig auteur, columnist en programmamaker.

Onder de titel 'Kees van Kooten speelt zich af', draagt hij voor uit eigen - oud en nieuw - en andermans werk en improviseert hij op de actualiteit van de dag. De taalkunstenaar Kees van Kooten staat al meer dan een halve eeuw garant voor hoogwaardig literair amusement. De avond vindt plaats in De Dialoog te Ermelo en begint om 20.00 uur. Cornelis Reinier van Kooten (1941) wordt geboren in Den Haag en ontmoet in de jaren vijftig op het dalton lyceum Wim de Bie, met wie hij jarenlang zeer nauw zou samenwerken in satirische theaterprogramma's en het Simplisties Verbond, waarvoor ze een geheel eigen, eigenzinnige vorm ontwikkelen. 'Van Kooten en de Bie' is een begrip geworden en de taalvondsten en creaties van het duo zijn legendarisch. Naast het werken voor radio, TV en de 'Bescheurkalender' (1972-1987) vol satire, humor en taalspel, ontpopte Kees van Kooten zich al snel als schrijver en columnist met aanstekelijke humor en grote zeggingskracht. In zijn columns becommentarieerde hij het dagelijks leven in 'Treitertrends' en 'Modernismen'. De latere meer autobiografische werken, zoals 'Koot droomt zich af', 'Veertig', 'Levensnevel' en 'Annie', zijn vol zelfspot en met herkenbaarheid geschreven. In 1987 ontving Kees van Kooten al de Publieksprijs voor romans en verhalen en in 2004 de Gouden Ganzenveer vanwege zijn betekenis voor het geschreven woord en virtuoze omgang met de Nederlandse taal. Het Boekenweekgeschenk 2013, getiteld 'De verrekijker', is van Kees van Kooten.

Kaartverkoop via www.theaterdialoogermelo.nl of in de Bibliotheek Ermelo. Leden van de bibliotheek betalen slechts €15,- i.p.v. € 17,50. Aanvang is om 20.00 uur. Tijdens de pauze is er gelegenheid voor signeren aan de boekentafel van Riemer & Walinga Boekverkoopers in de foyer.