Kunst als rode draad in de familie

ERMELO/ BARNEVELD - In de galerie van Stichting Ermelo's Kunstcollectief is momenteel een expositie van drie generaties Koppe-Verburgt. Ruud en Henny Verburgt (beide 76 jaar) zijn vele jaren vaste deelnemers geweest van de Kunstroute gemeente Barneveld. Maar ook daarvoor was de creativiteit reeds aanwezig. Esther Verburgt kreeg kunst met de paplepel ingegoten. En dat gaf ze ook door aan haar drie kinderen. 

Ruud Verburgt, ooit begonnen als banketbakker maakte door zijn creativiteit de mooiste taarten en later ook wenskaarten. In de jaren daarna was zijn creativiteit ook in ruime mate aanwezig, welke te zien is in zijn vele schilderijen en beelden. Zijn vrouw Henny is van jongs af aan creatief actief en is meegegaan met de populaire stromen van dat moment. De laatste twintig jaar is vooral schilderen beeldhouwen en mozaïeken wat haar creatieve pallet laat zien.

Creatieve onrust

Dochter Esther, opgegroeid met deze genen, heeft altijd creatieve onrust gekend en benut, waardoor ze alweer 20 jaar het atelier Kunstsessies runt in Ermelo. Naast het lesgeven is zij zelf voornamelijk actief met het schilderen van dierportretten. Vele mensen hebben al de weg gevonden naar haar atelier om zelf kunstzinnig aan de slag te gaan. Wat zij het liefst doet is het schilderen van dieren, wat zeker tijdens deze expositie te zien is. Moeder en dochter zijn beide makers van een mozaïekbank o.a. in Ermelo. Henny maakte de wild-bank op de Drieërweg en Esther de pauwenbank op de Varenlaan. Ook bij het St Jansdal staat bij de ingang een mozaïekbank van Esther's hand.

Opgroeiend

De (klein) kinderen Robin, Laura en Oscar, gaan verder met deze creatieve onrust. Opgroeiend bij het atelier, kwamen zij met vele technieken in aanraking. Ieder gaat z'n eigen weg in eigen stijl, vooralsnog vooral gericht op fotografie. Robin focust op fotografie van architectuur, Laura op dieren en sport en Oscar fotografeert vooral natuur. Expositie locatie. De Enk 16, Ermelo